На 24 септември 2005 г. един от най-големите урагани, връхлитали някога САЩ, се разразява в пълната си сила, взимайки 120 жертви.

Рита е най-мощният тропически циклон, наблюдаван някога в Мексиканския залив. Той се формира на 17 септември 2005 г. Максималната му интензивност е със скорост на вятъра 290 км/ч (80 метра в секунда), което го определя като ураган от пета категория. Ураганът излиза на крайбрежието на 24 септември в района на южната граница на щатите Тексас и Луизиана, като същия ден достигайки пълната си сила, се разпада.

Във връзка с приближаването на Рита в Ню Орлиънс, който по това време се възстановява след разрушителния ураган Катрина от август същата година, отново е обявена евакуация на жителите. В щата Тексас, който няма опит с масовите евакуации, по пътищата се образуват колосални задръствания.

В Мексиканския залив ураганът нанася значителни щети на нефтeната промишленост, разрушавайки сондитe, осигуряващи основния добив на нефт и газ.

От 120 загинали по време на Рита, само 7 души са убити непосредствено от урагана. Останалите 113 умират на територията на Тексас, като стават жертва на аварии по време на евакуацията, болести и отравяне от храна. Щетите, причинени от стихията, възлизат на 10 млрд. долара.

По същото време от американския Национален център за ураганите в Маями алармират, че имената, с които кръщават стихиите (по азбучен ред) за 2005 г. са на привършване. Оставали само Стан, Тами, Винс и Уилма. Практиката е след това имената да се прехвърлят към 24-те букви на гръцката азбука - Алфа, Бета, Гама, Делта до Омега, ако се наложи. До момента не се е стигало до използването на гръцки имена.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 24 септември по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив