Министърът на правосъдието Христо Иванов е доволен от събраните на първо четене 184 гласа за промените в Конституцията, свързани със съдебната власт. Той обаче не очаква да има „окапване“ и още „исторически компроси“, които да обезсмислят част от заявените промени в структурата и начина на конституиране на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Не очаквам отстъпление, защото партиите са наясно, че ще има силна негативна обществена реакция“, каза Иванов пред бТВ.

АБВ даде само един глас „за“, а останалите се въздържаха с мотива, че ако Народното събрание избира 6-има представители в прокурорската колегия на ВСС, това ще създаде възможност за политически контрол над независимата съдебна система – проектът предвижда общите събрания на прокурорите и следователите да избират още 5-има, които заедно с Главния прокурор правят съотношението 6:6.

Колегите от АБВ поставят важен въпрос – за точния баланс между отчетност и политически баланс в прокуратурата. Начините да намерим решение са различни – намирането на точния баланс ще изисква внимателен дебат“.

Христо Иванов започва срещи с всички политически сили, каквито се налагали на всеки етап.

Министърът отрече да има сделка с „Атака“, които изненадващо подкрепиха промените в Конституцията.

„За да изглежда като сделка, трябва да кажем какъв компромис сме направили. За това обаче не може да се говори, текстът е такъв, какъвто е внесен.“

Иванов сподели, че има добър диалог с юриста от „Атака“ Явор Нотев, когото нарече „изключително опитен юрист и парламентарист“.

„На нас ни трябват 180 гласа в парламент от 240 – тези промени са национален въпрос. Това е парламентът, това са неговите 240 депутати, не можем да си подбираме“.

Когато водещият Хекимян повтори няколко пъти въпроса защо е трябвало и „Атака“ да участва в конституционното мнозинство, Христо Иванов мина на метафори:

„Когато тръгнете да правите баница, си броите яйцата, а ние очакваме, когато тръгнем да променяме Конституция, да не броим гласовете“.

Министърът не бил говорил специално с Волен Сидеров за подкрепа на промените, а само разменили реплики вчера на председателски съвет – „той попита какви ще са ползите за България.“

Христо Иванов обаче благодари на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който провеждал много срещи за осигуряване на подкрепата.

„Аз съм много благодарен за неговия ангажимент. Господин Цветанов е изключително ефективен и без неговите усилия това нямаше да се случи.“

Промените в Конституцията са национален проект, който е пред скоби, обясни Иванов.

„Аз никога не съм казвал, че този проект е мой. Той не може да бъде мой. Аз не мога да бъда вносител и нямам парламентарно мнозинство от 180 гласа.“

Когато водещият попита Христо Иванов как ще коментира публикация, че атакувал президента Росен Плевнелиев за номинацията на Филип Димитров за конституционен съдия, защото настоявал това да бъде или Кристиан Таков, или Екатерина Михайлова, министърът бе кратък:

„Може ли само да кажем, че цитирате ПИК? – Да. – Повече няма да коментирам.“