От 1980 г. на днешния ден отбелязваме Световния ден на туризма. През 2015 г. страна домакин на честванията е Буркина Фасо, мотото на деня е: "Милион туристи, милион възможности".

        Тадж Махал е една от най-посещаваните
              туристически дестинации в Индия.

Туризъм, в класическия смисъл, се нарича пътуване с цел отдих и развлечение. Той може да се разглежда и като стопански отрасъл, който обслужва туристическата дейност. Основател на българския туризъм е българският писател и общественик Алеко Константинов. Понятието произлиза от френската дума tour (обиколка).

Туризмът има важно значение в социален и икономически аспект. Благодарение на него човешкото здраве и трудоспособността се стабилизират и се разкриват работни места, които понякога са основен източник на доходи за определено селище и подобряват жизнения стандарт в него. В личен план, пътуванията, които хората предприемат, често обогатяват тяхната езикова, познавателна и социална култура.

    Всеки истински турист е видял поне веднъж
                           египетските пирамиди.

Съвременният туризъм се заражда през XIX век в Западна Европа, като първоначално е по-развит в индустриализиращи се страни като Обединеното кралство, Франция, Швейцария и други. След Втората световна война става масово социално-икономическо явление. Като цяло се развива с високи темпове и е определян като един от водещите отрасли на XXI век.

Честито на всички пътешественици, на хората, работещи в сферата на туризма и изобщо всички, които имат отношение към него.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 27 септември по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив