За да бъде преодоляна бежанската криза в Европейския съюз, Турция предлага изграждането на временни лагери за настаняването им директно на територията на Сирия, пише германският вестник Die Zeit, цитиран от "Фокус".

Проектът включва строеж на три "контейнерни градове", във всеки от които ще бъдат разпределени по около 300 хил. души, поясни турският министър-председател Ахмед Давутоглу

Ако Брюксел поеме финансирането, Турция може да се заеме с изграждането. Страната има опит в организирането на селища от контейнерни къщи след земетресението, което я разлюля преди 4 години, а турски организации работят активно в бежански лагери по границата със Сирия и Ирак.

Новите населени места ще бъдат ситуирани в защитена зона в северната част на Сирия. Ивица в протежение от сто километра по границата следва да бъде прочистена от радикалната групировка "Ислямска държава". Впоследствие регионът ще бъде охраняван от умерени бунтовнически групи, за да може разселените групи да се завърнат в страната си.

Както Клуб Z вече писа, вчера "Сънди Таймс" съобщи, че близо 75-те млн. граждани на Турция може да получат право на безвизово придвижване в ЕС. Това би станало в замяна на това страната да стане страж и да спре мигрантския поток към Стария континент.