Номинациите за „Човек на годината” 2015 – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Българския хелзинкски комитет (БХК), са отворени от днес, 1 октомври.

Всеки може да номинира човек или организация, чиито конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2014 г. – октомври 2015 г., ги отличават с изключителна смелост или доблест.

“Търсим онези, които са се посветили на социална кауза, свързана с правозащитността; онези, които искат да променят статуквото и вярват, че промяната започва от тях самите. Хората, които считат за свой дълг да търсят отговорност от държавата, когато тя не съумява да спази своите задължения към гражданите, и които с делата си утвърждават и защитават основните човешки права и свободи на най-уязвимите групи в България. Търсим ги, защото знаем, че често остават нечути и недооценени”, казват организаторите.

Допускат се и номинации на хора, борещи се за защита на други ценности, сравними с правата на човека, например защита правата на животните и опазване на природата. Журито вярва, че тези борби също заслужават внимание, признание и подкрепа.

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да отличат хората или организациите, които са фактор в общественото развитие. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: humanoftheyear.org. 

Номинации се приемат до 31 октомври 2015 г. включително през формуляра за номиниране на humanoftheyear.org или по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” 7.

През ноември всеки ще има възможност да гласува онлайн за наградата на публиката. Както всяка година, награждаването ще се състои на тържествена церемония в София на 10 декември – Международния ден на правата на човека. За тазгодишните награди журито е в състав: Александър Кашъмов, Георги Господинов, Иван Бедров, Красимир Кънев, Красимира Величкова, Мария Черешева, Татяна Ваксберг и Яна Бюрер Тавание (за всеки един може да научите тук).

През 2014 г. допуснатите номинации в наградите бяха 34. Голямата награда “Човек на годината” бе връчена на доброволците и дарителите по време на наводненията през 2014 г.

Клуб Z е официален медиен партньор на наградите.