Идеите за бъдещи филми за Терминатор са замразени безсрочно след провала на последното заглавие от поредицата – „Генезис“, пише „Холивуд Рипортър“. Плановете за създаването на мащабна киновселена, посветена на войната на човека срещу машините, също са прибрани в чекмеджето, твърди изданието, като се позовава на свои източници в студиото „Парамаунт“.

„Терминатор: Генезис“ натрупа 440 милиона долара в световен мащаб – не без солидната помощ от Китай със 112 милиона. Приходите от САЩ обаче са едва 89 милиона – предвид, че бюджетът на филма е 150 милиона.

Неуспехът идва въпреки че продуцентът Дейвид Елисън направи и невъзможното да върне Арнолд Шварценегер в иконичната му роля на киборг Т800, която играе за пръв път в оригиналния „Терминатор“ от 1984 г. Новият филм включва също много нашумели актьори като Емилия Кларк от „Игра на тронове“ като Сара Конър и Джейсън Кларк като ръководителя на човешката съпротива в бъдещето.

Създателят на първите два филма от сагата – Джеймс Камерън, също даде благословията си за „Генезис“, и то след като заклейми продълженията от 2003 и 2009 г. При все това обаче новото заглавие, режисирано от Алън Тейлър, срещна много негативна реакция от страна на критиката, като бе наречено от Питър Брадшоу от „Гардиън“ дори „циничен робот, изработен машинално да дрънчи в кината и да изкопчва парите на хората“.

Случващото се с „Терминатор“ отново повдига въпроса дали успехът в Китай може в крайна сметка да спаси поредици от потъване. Научно-фантастичният „Огненият пръстен“ на Гилермо дел Торо отпреди две години например се очакваше да има продължение, благодарение на радушния прием в най-населената страна в света. Понастоящем обаче няма никакви изгледи това да се случи.

Затова и все по-ясен става отговорът на въпроса – ще се върне ли отново Т800, както обещава в култовата си фраза от 80-те.

Площад Славейков