Бързо правосъдие и наказание до 24 часа за участниците в престъпление, свързано със Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Това е една от идеите, които даде днес премиерът Бойко Борисов - ден след като поредният пиян и неправоспособен водач уби дете на 3 г. в Сливен.

Борисов: Всички процесуални действия да минават през съдия

"Абсолютно невинни участници в катастрофите биват разкарвани по съдилищата с години, нещо, което те не заслужават. Затова в рамките на извършеното престъпление трябва да се наложи наказание и това да става със съдийско участие", каза премиерът по време на откриването на новата сграда на Софийския районен съд на бул. "Цар Борис III".

Според Борисов, колкото повече наказанието се отдалечава от деянието, то или "го няма, или хората го забравят". За да няма съмнения за полицейски произвол, той предложи всички процесуални действия по тези дела да минават през съдия

"Аз съм вече мнителен човек - може полицаят да мрази някого и да отиде да му вземе колата... Всичко трябва да минава през дежурен съдия", коментира Борисов предложението да се конфискуват автомобили, когато се шофира в нетрезво състояние или без книжка.

Той подкрепя и идеята да се криминализира шофирането с превишена скорост над 60 км/ч, като посочи, че стотици хиляди левове струва на данъкоплатците лечението на пострадалите в катастрофи, сред които са и тези, които са ги причинили.

"Трябва ли всички граждани да им плащаме за тази глупост", попита риторично Борисов, цитиран от "Дневник".

Миналата сряда на заседание на МС министър-председателят постави на ръководството на КАТ ултиматум до седмица да предложи спешни мерки срещу касапницата по пътищата.

МВР обмисля и вземане на автомобили при определени нарушения

Сутринта пътен полицай № 1 Бойко Рановски каза, че идеите им за законови промени са в 2 посоки - както в ЗДвП, така и в Наказателния кодекс. Те ще предложат на парламента нарушаването на скоростта с над 60 км/ч над ограничението да стане криминално престъпление (както е например карането с над 1,2 промила алкохол, б.р.). Той предлага и т. нар. гонки или автоджигити да влязат в главата "Хулиганство" към НК, т.е. - също да подлежат на дело от общ характер.

Според Рановски снемането на регистрационните табели непременно ще стане факт с промени в ЗДвП, но полицаят намекна и още нещо - да се прекратява регистрация на автомобил, дори да е собственост на друго лице, което го е предоставило на пиян или неправоспособен.

Обмисля се и законова възможност за отнемане на автомобила при определени нарушения, каза Рановски, но подчерта, че и това е само проект.

Цацаров против криминализирането на гонките

Днес на откриването на новата учебна година в Националния институт на правосъдието и главният прокурор Сотир Цацаров подчерта, че по принцип подкрепя бързи административни мерки като свалянето на номерата или спиране от движение. Цацаров направи уговорката, че прокуратурата ще има официален коментар, когато има законопроект. А засега имало само дискусии.

Той обаче охлади ентусиазма на МВР, което искало Наказателният кодекс да стане 800 члена.

"Аз съм категоричен противник на идеи, които бяха манифестирани от ръководството на КАТ, като криминализирането на гонките. Ако вървим по тази линия, най-вероятно ще превърнем в престъпление движението с каруци или превозни средства с животинска тяга, както ги дефинира законът. Това е безумие и означава, че НК ще достигне до 800 члена. Трябва да се търси балансът между разумното и организацията на административните мерки", напомни Цацаров.

Той бърна внимание и върху ниската събираемост на наложените наказания, защото "сегашният Закон за административните нарушения и наказания е направен за друго време" и "по никакъв начин не обслужва ситуацията в момента.