България няма да екстрадира Лен Хоменюк в Киргизстан. Видинският окръжен съд остави без уважение молбата на бившата съветска република да екстрадира канадско-американския геолог, който бе задържан у нас в края на юли с червена бюлетина от Интерпол.

Съдиите мотивираха решението си с посочените и от защитата на Хоменюк липса на двустранно споразумение за екстрадиране между България и Киргизстан или потвърдена взаимност от страна на Министъра на правосъдието. Като основание за отказ бе намерено и това, че Киргизката върховна прокуратура не е доказала изтекла ли е или не давността на предполагаемото престъпление според Наказателния кодекс на Киргизстан. Беше взет под внимание и проблемът с неравното третиране на подсъдимите по воденото в азиатската страна разследване за корупция.

“Доволен съм от решението и изхода на целия този дълъг процес. Все пак, аз съм невинен – никога не е имало подкупи нито каквато и да било друга форма на корупция. Благодаря на българския съд, че не изпълни искането на една държава, която дълги години показва, че няма никакво уважение към правото на справедлив съдебен процес и човешките права”, каза самият Хоменюк, след като решението на съдиите бе официално обявено.

Прокурорът по делото обърна внимание, че е задължение на молещата страна да докаже вина на исканото лице. Това обаче не е направено, затова екстрадиция не би могла да бъде допусната.

Предисторията на казуса

Ленард Хоменюк е бивш изпълнителен директор на една от водещите световни златодобивни компании – канадската Centerra Gold. Той заема поста между 2004 и 2008 г., като в този период ръководи и проекта на компанията за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан – Кумтор. Според Киргизката прокуратура “проведеното под ръководството на Ленард Хоменюк корпоративно преструктуриране на минния проект “Кумтор” през 2003-2004 г. е довело до неблагоприятни условия за Република Киргизстан, а извършени по силата на това преструктуриране плащания са незаконни”.

Клуб Z пръв писа през септември за случая със съмнителната червена бюлетина от държавата, която е на 156-о място по човешки права от 174 възможни.

„Имаме информация, че от множество подобни искания с червена бюлетина към страни членки на ЕС, всички отказват да изпълнят екстрадициите, щом е за Киргизстан – правили са го Англия, Франция, Ирландия. Европейският съд за правата на човека в Страсбург също има постоянна практика да не се извършват екстрадиции за Киргизстан. Съдът многократно е издавал решения, че в бившата съветска република задържаните лица не получават честен съдебен процес и редовно са подлагани на мъчения“, каза тогава българската адвокатка на Ленард – Анна Ризова.