Кой би повярвал, че картините на майстора на импресионизма Пиер-Огюст Реноар биха отприщили толкова горещи страсти? В началото на седмицата група от весело и отмъстително настроени критици на художника, се събра пред Музея за изящно изкуство в Бостън, за да предяви искане за сваляне на платната на художника от музея, между които е и прочутата му картина „Танц в Буживал”, пише френското издание „Льо Поан“.

Въоръжена с плакати, мегафон и немалко хумор, бунтарската групичка скандираше: „Господ мрази Реноар”, „Ние не сме иконоборци, Реноар е пълна нула в живописта”, „Свалете картините му, Реноар е нула”.

Макс Гелър, предводителят на антиРеноар групата, смята, че да се счита един художник за добър, само защото платната му са изложени в музеите, е перверзен аргумент. За да преобърне това мислене – от година вече заедно с близо 5 000 последователи в профила си в Instagram, Гелър се бори за премахване на картините, които „дразнят зрението му”.

Според групата, „дърветата на Реноар приличат на зелени завъртулки”. В отговор правнучката на художника заяви, че нейният пра-пра-дядо е нарисувал платно, което струва 78,1 милион долара. И още: „Законът на свободния пазар доказва красноречиво, че Реноар не е нула в живописта”. Тя цитира твърдението на прославения си предшественик, че „има само един показател за ценността на една картина: продажбата!”

площад "Славейков"