Военният министър Николай Ненчев заяви в кулоарите на парламента, че няма проблем с това, че Полша ще ремонтира нашите самолети МиГ-29.

"Полша как ремонтира своите самолети - те са същите, нали? Тоест какъв е проблемът да ремонтира и нашите? Ще направим група от журналисти, която да посети Полша и заводите там".

Така Ненчев отговори на въпрос вярно ли е, че Русия е дала лиценз на Полша да ремонтира само своите самолети МиГ-29 , но не и такива на трети страни.

Военният министър каза още, че ще потърси отговорност от зам.-командира на ВВС Анатолий Кръстев, ако той наистина е казал, че двата двигателя, които ще получим от Полша, не са безплатни. Самият Ненчев твърди обратното.

"Всичко, което съм казал, е истина. Споразумението ще влезе след няколко дни в Народното събрание и не би следвало повече да говоря. Ако някой си позволява да говори неистини, това е много опасно, особено ако се касае за българската армия", заяви Ненчев.

Той допълни, че е обнадежден от днешната среща с Комисията по отбрана на парламента. Според него депутатите са били изключително добронамерени по отношение на програмата за развитие на отбранителните способности, която беше приета от правителството. Според Ненчев тази програма дава спокойствие на военнослужещите.

"Гарантираме един бюджет в рамките на 1,35% от БВП, гарантирани са работните места, модернизацията в армията", изтъкна Ненчев.

Вчера военният министър каза, че е получил уверение от премиера Бойко Борисов, че България ще купи нов изтребител. 

Преди два дни Министерският съвет одобри споразумението с Полша и сега то очаква одобрение от Народното събрание.