Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от закона за военното разузнаване, приет от парламента на 1 октомври 2015 г.. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Президентът не е съгласен с текста, че ръководител на военното разузнаване трябва да е военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Плевнелиев счита, че няма убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили.

"От 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало служба "Военна информация" да изпълнява поставените й задачи. Определянето на необходимия професионален опит като изискване за заемане на определена длъжност не трябва да бъде самоцел. Този опит следва да бъде съобразен с функциите и задачите, които се възлагат на съответната структура от системата за защита на националната сигурност. Кръгът на дейност на службата по никакъв начин не налага ограничаване на възможността неин ръководител да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Така се въвеждат допълнителни ограничения, надхвърлящи целесъобразността.", аргументира се Плевнелиев.

Президентът не приема и тезата, че всеки един военнослужещ само поради висшето си офицерско звание, без значение в кой вид въоръжени сили е придобит опитът, притежава необходимите познания, които да му дават предимство при ръководенето на службата. 

След приемането на закон сегашният ръководител на службата Йордан Бакалов подаде оставка с мотива, че не отговаря на изискванията. Военният министър Николай Ненчев обаче не прие оставката му с мотива, че очаква президентско вето.