Наистина е имало опит на хора в ООН да предложат декриминализация на всички страни-членки, както вчера разкри основателят на "Върджин Груп" Ричард Брансън.

Предложението обаче било съставено от ръководител на средно ниво - д-р Моника Бег, и вече е оттеглено, поради молба от "поне една държава-членка". 

Д-р Моника Бег, авторката на документа, е ръководител на дирекцията за ХИВ/СПИН към Офиса за наркотиците и престъпленията към ООН. Тя го е подготвила за конференция на тема намаляване на вредите, която в момента се провежда в Куала Лумпур.

Изтеклият документ, който можете да прочетете на английски тук, препоръчва на членовете на ООН да обмислят "декриминализирането на наркотиците и притежанието за лична употреба". Аргументът е, че "арестът и затворът са непропорционални на престъплението".

Източник в дирекцията казва пред Би Би Си, че документът в никакъв момент не е бил официално одобрен като политика на организацията. Един от началниците е описал д-р Бег като "ръководител на средно ниво", който предлага своята професионална гледна точка.

"Третирането на употребата на наркотици за немедицински цели и притежанието да персонална употреба като криминални престъпления е довело до увеличение на здравословните проблеми в обществото и е довело до негативни последствия за безопасността и човешките права", казва се още в документа.