Край на сагата с договора за ремонт на българските военни изтребители. Преди минути министърът на отбраната Николай Ненчев подписа официално споразумение с Полша за осигуряването на логистична подкрепа на самолетите ни МиГ-29, съобщи бТВ.

До средата на следващата година Варшава ще ремонтира 6 наши двигателя. С тях България ще може да вдигне във въздуха 3 свои изтребителя. До 20 дни страната ни ще получи за временно ползване 2 изправни полски двигателя за МиГ-29.

Това подписване измина дълъг и драматичен път. Малко след като Ненчев анонсира, че търсим вариант да ремонтираме МиГ-овете в Полша, Русия заплаши, че ще спре доставките на резервни части и обяви, че полските заводи нямат лиценз за извършване на тази дейност. Решението на българската страна да предпочете Полша бе с мотива, че така ще еманципира военната ни техника от Русия и ще я приближи до НАТО. 

"Никой не е получил лиценз от Русия. В момента вече не ремонтираме самолети или двигатели, това е вече модернизация, не е ремонт, ние поддържаме експлоатацията на тези самолети", твърдят от полския завод WZL-2.

Според Ненечев договорът с Полша ще осигури боеспособността на изтребителите ни на цена по-ниска с над 40 на сто от тази на руската фирма РСК МиГ. Реално и двете предлагани цени са около 1 млн. евро на двигател като първоначално Русия ни предложи да ремонтира 14 бр. (за 7 самолета, тъй като всеки има по два двигателя), а Полша - 20 бр. Сделката с Полша спестява и 20% ДДС, защото е в рамките на Европейския съюз.