Преди седмица световните медии разпространиха новината, че астрономи са забелязали звезда, около която вероятно гравитира огромна структура. Едно от възможните обяснения е, че тя е създадена от напреднала извънземна цивилизация, способна да проектира и построи съоръжение, видно от над 1000 светлинни години.

Това, разбира се, е най-интересното, но същевременно и най-малко вероятно тълкуване на данните от телескопа Кеплер. Той засече, че яркостта звездата KIC 8462852, намираща се на около 1500 светлинни години от Земята, се променя по много странен начин. Светлинният й модел показва изключително нередовни спадове, което провокира някои астрономи да отбележат, може би става въпрос за т.нар. Сфера на Дайсън – хипотетична структура по идея на теоретичния физик Фриймън Дайсън, според когото напредналите извънземни цивилизации биха могли да построят огромна структура около бяло джудже. Тя може да е цяла сфера или пък неравномерно да обгръща по-голямата част от светилото, като така събира почти цялата излъчвана от звездата енергия.

По този повод „Гардиън“ публикува шеговит туристически справочник за извънземните, които планират да почиват на Земята.

Пристигане

Земята е очарователна синьо-зелена планета в покрайнините на галактиката, далеч от по-оживените райони. Това означава, че инфраструктурата за посрещане на космически кораби е доста недоразвита. Очаква се самите вие да се погрижите за кацането си на повърхността. Внимавайте с крехката мрежа от сателити и не забравяйте, че атмосферата е доста плътна, тъй че навлизането в нея под неподходящ ъгъл може да бъде доста горещо.

Моля, опичайте си ума при пристигането на Земята и не претоварвайте космическия си кораб. Не се обличайте твърде модерно и имайте предвид, че когато кацнете, местните форми на живот ще ви заобиколят и ще пробват да откраднат превозното ви средство, да ви направят дисекция или да основат религия от ваше име.

Настаняване

Земята предлага много разнообразна околна среда за туристите, които могат да живеят в азотно-кислородна атмосфера. Празни пространства се срещат във всяка климатична зона, но гледайте да избягвате по-населените райони, ако не сте изцяло ваксинирани или пък намирате миризмата на човешка пот за отблъскваща. На посетителите, които фотосинтезират, се препоръчва да се придържат към полярните области, където в определени части от годината слънчевата светлина е достъпна по-дълго време, отколкото около Екватора.

Ако искате да стигнете по-далеч, Слънчевата система предлага първокласна селекция от планети, които да задоволят и най-екзотичните метаболизми. Венера е идеална за онези, които предпочитат екстремните жеги и високото атмосферно налягане, докато Марс е подходящ за посетители от по-сухи климати (макар че там наскоро прокараха вода). Имате избор и от 4 газови гиганта, а Плутон е красиво място за туристите, които предпочитат температури около абсолютната нула.

Ако искате да отседнете на Меркурий, ви съветваме предварително да си направите резервация. Той се препълва лесно заради малките си размери, но пък предлага отлична гледка към Слънцето.

Транспорт

Бихме ви посъветвали да разчитате на собствен транспорт, ако искате да въдите възможно най-много от Земята. Макар че там има богат избор транспортни системи, опериращи по шосета, железни пътища, море и въздух, те се различават твърде много една от друга в зависимост от района и освен това могат да бъдат доста смущаващи за всеки, който не е свикнал с местните общество, технологии и/или гравитация.

Собственото ви превозно средство е незаменимо, ако искате да изследвате която и да е от другите планети в системата. Дори най-бързите човешки транспорти стигат до най-близката планета поне за няколко месеца, затова не са особено подходящи за разпускащи дневни пътувания.

Храна

Земята предлага най-богатия избор от храни, какъвто бихте мечтали да намерите някъде. Разнообразният климат осигурява изобилие от всевъзможни растения и животни, а човешките същества са измислили безбройно интересни начини за приготвянето им за консумация. Където и да отидете на планетата, ще намерите нещо ядивно и вкусно.

За силициевите форми на живот Земята също осигурява разнообразие от скали, богати на минерали и вкусни кристални образувания.

И един приятелски съвет за всички туристи – макар че са най-многобройният животински вид и са пълни с полезни протеини, моля, не яжте човешки същества. Ако направите това и ви разкрият, е много вероятно останалите човешки същества да ви обявят война, както и на целия ви вид. Това може и да няма никакви сериозни последствия, като се има предвид примитивната им технология, но пък ваканцията ви далеч няма да бъде толкова приятна.

За сметка на това, яжте колкото си искате плъхове.

Култура

Земята е дом на човечеството – най-развитият от всички видове, които я обитават. Човеците имат най-разнообразни култури и обичаи, с които да забавляват любопитния посетител. Можете да проучвате изобилие от религии, градове, постройки, както и всевъзможни начини на общуване.

Доскоро човешките същества предпочитаха да комуникират едни с други предимно чрез войни. Сега обаче нещата са се поуспокоили и повечето хора общуват с помощта на лъскави правоъгълници, които са високо ценени в повечето култури. Това се дължи до голяма степен и на интернет, който доведе до възраждането на изключително странния човешки навик за боготворене на котките.

Забележителности

Определено има какво да видите на Земята. Многобройни екзотични животински видове населяват планетата (побързайте да ги видите, преди да изчезнат). Обширни маси от възхитителен лед блестят около полюсите (побързайте да видите и тях). Особено интересно е пълното затъмнение. Земята има изключително рядката привилегия да притежава една-единствена луна, която е на точно такова разстояние от планетата, че изглежда със същия размер като Слънцето. Това означава, че луната може да го затъмни напълно, когато небесните тела са подредени по подходящ начин. Планирайте предварително, ако искате да видите този природен феномен.

площад "Славейков"