Повечето саудитски принцове подкрепят смяната на болния 79-годишен крал Салман със 73-годишния му брат Ахмед бин Абдулазиз, предаде БГНЕС.

Това твърди високопоставен представител на кралската фамилия, цитиран от в. „Индипендънт“.

Става дума за 8 от общо 12 живи синове на слаб Абдулазиз ал Сауд, основал през 1932 г. саудитското кралство. Значителна част от влиятелното ислямско духовенство също подкрепя един дворцов преврат и поемането на трона от принц Ахмед бин Абдулазиз, който е бивш вътрешен министър. 75 на сто от духовниците предпочитат принц него, твърди анонимният източник на "Индипендънт", който също е принц и е внук на крал Абдулазиз. Същият източник е автор на две разпространени по-рано писма, с които призовава за промяна в кралството семейство. От съображения за сигурност името му не се разкрива.

Подкрепата на духовниците е от решаващо значение за всяка промяна на трона в Рияд. В теократичната саудитска система само те имат право да предоставят религиозна и политическата легитимност на ръководството.

"Алтернативният принц Ахмед ще стане престолонаследник, но с отговорност и контрол върху цялата страна - икономиката, петрола, въоръжени сили, национална гвардия, министерството на вътрешните работи, тайни служби, наистина всичко“, уверява източникът.

Положението на крал Салман, който страда от болестта на Алцхаймер, се усложнява от спорните му назначения, продължаващата скъпа военна кампания в Йемен и неотдавнашната трагедията с хаджа.

Принц Ахмед е смятан за реформатор.

Тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че Саудитска Арабия може да изчерпа финансовите си активи за 5 години, освен ако правителството не ограничи рязко разходите си. Изчерпването ще се дължи на комбинация от ниските цени на петрола и икономическите последици от регионалните войни.

Напрежението се засили от назначаването на любимия кралски син - 30-годишният Мохамед бин Салман, на два нови поста. Той стана заместник-престолонаследник и министър на отбраната. Това му позволи да започне войната в Йемен срещу проиранските бунтовници хути, които пък накараха просаудитския президент на страната да избяга Твърди се, че Мохамед бин Салман е получил твърде много власт и богатство заради издигането му.

Непопулярен е и другият любимец на краля – 56-годишният престолонаследник Мохамед бин Найеф, който е негов племенник.

Принц Ахмед, когото повечето членове на кралската фамилия смятат като най-подходящ за трона, е най-малкият син на основателя на династията от любимата му съпруга Хаса ас Судайри. Той е бил зам-министър на вътрешните работи цели 37 години и 4 години отговаря за религиозните обекти в Мека. През 2012 г. е назначен за вътрешен министър, но няколко месеца по-късно кралят го сменя с Мохамед бин Найеф. Дисидентският източник твърди, че причината за смяната била несъгласието на принц Ахмед с отношението към политическите затворници.

"Принц Ахмед иска да извърши реформи като свобода на мисълта, прочистване на правосъдната система и освобождаване на политическите затворници, които нямат нищо общо с тероризма. Много хора са в затвора заради тяхното рационално мислене и умерени ислямски възгледи. Ако принц Ахмед вземе властта, той ще позволи на тези хора да излязат“, твърди анонимният източник.

Ахмед бин Абдулазиз има магистърска степен по политически науки. Той е предпочитан от духовниците и други лица от кралското семейство заради професионалния му опит и умерен начин на живот.

"Най-възрастните братята го искат, защото е здрав, мъдър и е бил чист през целия си живот. Той няма проблеми с хазарта, жените, алкохола или наркотиците“, уверява източникът на "Индипендънт".