Проектът за застрояване на Карадере беше представен в четвъртък пред жителите на община Бяла от инвеститорите от "Мадара Юръп". На срещата присъстваха членовете на Съвета на директорите на "Мадара Юръп" АД Скот Пъркинс и Пол Райли, архитектът Игор Янкулов и туристическият консултант Хенинг Крипендорф, както и  около 60 жители на Бяла.

В рамките на две седмици 50% от офшорката "Рейнбоу Лимитед Малта" ще бъдат прехвърлени на "Мадара Бългерия пропърти фонд". Сред собствениците на фонда са и двамата българи Христо Манев и Иван Ненов. От "Мадара Юръп" обявиха и новите акционери, които са частни лица. От тях 90% са британци, има и един американец - Еди Джордан, бивш собственик на "Джордан Гранд при", отбор от "Формула 1". 

Новата схема с преразпределянето на дяловете и увеличаване на броя на акционерите прави още по-трудно проследяването на всички фирми и лица, замесени в проекта. Действията на инвеститорите са типичните при изграждане на финансова пирамида.

Българската компания "Мадара Юръп" е регистрирана във Варна и е собственост на офшорната компания "Рейнбоу Лимитид Малта". Тя от своя страна е собственост на компанията "Рейнбоу", която е регистрирана на Вирджинските острови. "Рейнбоу" също е част от офшорна компания, регистрирана на остров Гънси. Офшорката на о. Гънси пък е свързана с друга такава, регистрирана на остров Ман.

От "Мадара Юръп" АД се оплакаха от "некоректно представяне на инвеститорите и неточна, недобронамерена информация в медиите". 

Кметът на Бяла Атанас Трендафилов и представители на хотелиерската организация "Национална асоциация Българско Черноморие" отново критикуваха противниците на проекта "Блек Сий Гардънс Еко Ризорт". Според Трендафилов къмпингарите и еколозите са "няколко хиляди души да се търкалят на плажа на Карадере, да осерат всичко наоколо. Точно те гонят животните, режат дърветата, палят и създават риск от пожари". 

Природозащитници от "Българска фондация Биоразнообразие" определиха схемата и целия проект като "очаквана режисирана пародия, която няма да позволим да се доиграе до край!"