Стрелбата срещу автомобила на Алексей Петров около 9 часа тази сутрин отне изцяло медийното внимание преди втория тур на кметските избори, които предстоят в редица общини в България. Коментарите за провокация и целенасочен „кьорфишек“ вече се появиха, защото г-н Петров е фигура с многостранни слава и влияние. Коментарите, че мутренските времена отново са се върнали - също. 

Историята понякога ни намига с напълно случайни съвпадения на събития и дати.

Днес е 29 октомври. На същия ден преди десет години три български областни града избираха свой кмет – София, Русе и Разград. Това се наложи, след като техните кметове решиха да станат депутати на проведените малко по-рано и парламентарни избори – съответно Стефан Софиянски, Елеонора Николова и Венелин Узунов.

В София кампанията бе основно между Бойко Борисов, Татяна Дончева и Светослав Гаврийски. Първите двама стигнаха до балотаж, а Борисов спечели кметското място.

Три дни преди изборите обаче дневният ред в медиите рязко се промени.

Часът отново бе същият. Около 9 сутринта. Един джип слиза към центъра на София и спира на светофара на бул. „България“ и бул.“акад. Иван Гешов“. В това време някой решава да стреля продължително с автоматично оръжие.

На място е убит Емил Кюлев. Също наричан „един от най-богатите българи“. Също с многостранни интереси. Също близък до властта – Алексей Петров бе съветник на председателя на ДАНС, а Кюлев бе съветник на президента Георги Първанов. Разликата е в изхода от двата атентата.

Убиецът на Кюлев все още не е открит. Стрелецът срещу Петров от 2002 година също не е открит. С това приликите свършват.