ЦИК санкционира няколко медии за неразрешениа агитация в деня за размисъл съгласно чл. 182 ал. 4 от Изборния кодекс. Той забранява предизборната агитация 24 часа преди деня на гласуването. Централната избирателна комисия е приела, че законът е нарушен от публикации в ПИК и "Блиц".

"В деня за размисъл на интернет страницата на електронната медия „ПИК“ е публикувана статия на 31.10.2015 г. в 11,31 часа под наименование „Тандемът Зеленогорски – Спартански даден на прокурор заради скандална схема със златна общинска земя в Плевен“, мотивират се от ЦИК. Статията описва сигнал от началник сектор „Земеделие и гори“ до главния прокурор за сключени договори за отдадени под наем земи на общината по времето на мандата на Спартански като председател на Общинския съвет в община Плевен. Посочват се описани в сигнала на държавния служител случаи на неточно изпълнение на договорите и заключение за извършени престъпни деяния и злоупотреби свързани с тези договори, с което са нанесени материални вреди на община Плевен. Отделно от посоченото, статията на агенция „ПИК“ съдържа редакционна намеса, че Спартански прави всичко възможно да се покаже като честен и почтен кандидат за кмет, какъвто всъщност не е. Твърди се още, че плевенчани са понесли значителни щети по времето, в което е командвал Общинският съвет и неговите съпартийци недоумяват как такъв скандален управник се кандидатира за тяхното доверие.

Централната избирателна комисия установява, че "публикуваният материал съдържа предизборна агитация, изразяваща се в неподкрепа на кандидат. Публикуването му в деня за размисъл цели злепоставяне на кандидата за кмет на община Плевен Георг Спартански, с което е нарушена разпоредбата на чл. 182, ал. 4 във връзка с § 1, т. 17 от ИК. Нарушението е извършено тенденциозно в предизборния ден – 31.10.2015 г. и е във вреда на кандидата за кмет на община Плевен", пише в мотивите на комисията.

Същата статия със същото заглавие „Тандемът Зеленогорски – Спартански даден на прокурор заради скандална схема със златна общинска земя в Плевен" се появява и на интернет страницата на "Блиц". Там, според установеното от ЦИК, тя е публикувана малко по-късно - в 12,29 ч на 31.10.2015 г. ЦИК отново установява, че има предизборна агитация, която се изразява в "неподкрепа на кандидат". 

В случая с "Блиц" трябва да се установи и самоличността на главния редактор и собственик на "Блиц". "На основание чл. 43, ал. 3 от Закона за административните нарушения и наказания възлага на МВР – СДВР да установи самоличността на главния редактор и собственик на интернет страницата на електронната медия „БЛИЦ“. След връщане на информация относно самоличността на нарушителя от МВР – СДВР оправомощава председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на същия", уточняват от ЦИК.

ПИК отнася и още една глоба заради огласяване на резултати преди края на изборния ден. "Централната избирателна комисия извърши проверка на интернет страницата на Pik.bg и установи, че под заглавие „Ексклузивно в ПИК! Жестока изборна драма! Иван Тотев поведе на Славчо Атанасов, Добри Белииванов се откъсва пред Георги Иванов!“ е публикуван материал, огласяващ резултати от допитване до общественото мнение по повод изборите. Резултатите са недвусмислено огласени и касаят резултатите на втория тур при произвеждането на изборите за кметове на община Плевен, община Хасково, община Сливен и община Шумен", пише в решението на ЦИК. 

Централната избирателна комисия приема, че същото представлява проучване по повод предстоящите избори и попада в обхвата на разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от ИК.

И двете медии са задължени да свалят материала от интернет страницата си. Председателят на ЦИК изготвя акт. Според 480, ал. 2 на Изборния кодекс за неразрешена агитация глобата е от 2000 до 5000 лв. При повторно нарушение тя се повишава от 5000 до 15 хил. лв. Глобата, наложена на ПИК, за предварително огласяване на резултати от изборите, е от 200 до 2000 лв., съгласно чл. 495 от Изборния кодекс. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.