Близо три четвърти от сигналите, които "Прозрачност без граници" е получила за нарушения по време на местните избори, са били свързани с организацията на вота. Това съобщи по Нова тв изпълнителният директор на неправителствената организация Калин Славов.

 

16% от получените сигнали са били свързани с купуване на гласове, допълни той.

„На тези избори наблюдавахме явления, които пряко показват, че е налице контрол върху избирателите. Косвен индикатор за купуване на гласове бяха организираното извозване на избиратели, съпровождането им от хора с добра физическа форма до секциите, кандидати за кмет или за общински съветници, които наблюдават гласуването и дори си позволяват да влизат в избирателните секции”, коментира Ваня Нушева.  Това са показателни факти, че върху част от избирателите е оказван натиск, добави тя.

На местния вот се е появил още един "маниер" за гласуване - пускането на празна бюлетина в урната. След това тя се попълва "по правилния начин" от членове на секционната комисия. Този подход се е наложил вероятно, защото гласуването на сегашните избори беше доста по-сложно, с дълги бюлетини и много имена. Празната бюлетина предотвратява "грешките".  

"Това се наблюдава за първи път. Друго грубо нарушение, за което има сигнали, е отварянето на урната, за да бъдат постевени втори печати", разказа Нушева.

"На тези избори имаше широка палитра от всякакви прийоми отвъд границата на закона и на границата на закона", обобщи Славов.

От неправителствената организация разказаха за емблематични случаи с боравеното с бюлетини, особено за референдума. Избирателите не получавали автоматично своите бюлетини. Нушева даде за пример Шумен и Кърджали, откъдето имали много сигнали как на избирателите не са давани бюлетините или са отклонявани от бюлетините за референдума. Част от комисията казвала: Не объркали сте се, ето това са бюлетините за кмет, за който трябва да гласувате. 

От "Прозрачност без граници" разказаха за други случаи, в които избирателите са връщани по два пъти, за да си искат бюлетина за референдума и накрая трябвало да я попълват не в тъмната стаичка, а пред комисията и т.н.