Световните срещи на българските медии у нас и в чужбина да станат постоянно действащ форум, предложиха участниците в 11-ата среща, която се провежда в Атина. Идеята е чрез онлайн комуникация през цялата година да не спира обсъждането на основните теми, които интересуват българските журналисти, работещи у нас и зад граница.

В последния ден на форума, организиран от БТА в Атина, изпълнителният директор на Национален фонд “13 века България” Митко Тодоров връчи годишната награда на българска медия в чужбина.

Приза получи вестник “Роден край” от Украйна, който в наистина трудните времена в тази страна, успя да обедини българската общност и да остане независимо издание. Вестникът се издава от 26 години от главната редакторка Дора Костова.

Тодоров обяви, че наградата става традиционна, като от следващата година номинациите ще се правят от участниците в медийните срещи. Той предложи догодина една от основните теми на форума да бъде посветена на 60-ата годишнина от присъединяването ни към ЮНЕСКО.

В края на 11-ата световна среща генералният директор на БТА Максим Минчев обяви, че се връща традицията форумът да се провежда около 24 май. Той съобщи още, че до две-три седмици БТА ще открие пресклуб в Босилеград, наравно с националните пресклубове в 12 града на България.