Чували ли сте за Румен Чандъров? Не? Той е бъдещият нов собственик на "Ботев" (Пловдив). Все още се уточняват детайли, както каза Чандъров тези дни в серия интервюта за спортни медии. Той побърза да уточни, че ако влезе в "Коматево", няма да е сам, ще има съмишленици.

„Действаме, има време. Работим по въпроса”. Това пък обяви вчера в Пловдив премиерът Бойко Борисов, цитиран от tribunaplovdiv.bg. Дали има нещо общо между двата процеса? Не казваме, че има, просто поднасяме факти.

Кой е Румен Чандъров?

Частично вече ви запознахме с бизнесмена в началото на август, когато представихме тима на "Септември" - най-сериозният противник на ЦСКА в Югозападната "В" група. Не се оказа точно така - "Септември" поизостана в класирането. Но едно е сигурно - поне с днешна дата перспективите за клуба от "Красна поляна" са доста по-добри, отколкото настоящето и бъдещето на ЦСКА, който догодина може да се окаже и в по-долната дивизия.

Малко хора бяха чували за Румен Чандъров допреди броени дни. Още по-малко до придобиването на "Септември" по-рано тази година. Има само една негова снимка, която се върти из медиите и тя е отпреди няколко години.

Бизнесът на Чандъров се свързва най-вече с хотели в Слънчев бряг, най-големият от които е "Маджестик". Димитър Бербатов кара летните си почивки там. Говори се, че Чандъров е близък със собствениците на Винпром "Пещера", говори се, че бизнесът му далеч надхвърля туризма.

Той има имоти, хотели и заведения в Барселона. В една от къщите му живее футболистът на каталунците Жереми Матийо. От града на Гауди е близкото му приятелство с мениджъра Лъчезар Танев, който доста помага на Чандъров във футболните дела. Румен Чандъров е сред най-богатите българи, но никога не бихте предположили това, ако го видите на юношески мач в България.

Той се разхожда по анцуг или дънки. Няма охрана, а само един шофьор, който го вози на "обикновен" Mercedes S-class. По нищо не се различава от редовите запалянковци и родители, които люпят семки. 

Пирамидата на футбола - отдолу нагоре

Неслучайно споменаваме детско-юношеския футбол в България - това е първата спортна страст на Румен Чандъров. В интервю за в. "Тема Спорт" той казва да не се очаква от него да бъде новият Цветан Василев или Кирил Домусчиев, ако влезе в "Ботев" (Пловдив). 

"Не, не. Това да се изливат така пари няма да стане. Ако нещата се случат, ще се работи по съвсем различен модел. Ще залагаме на млади и добри футболисти. Първо трябва да има основа, да има стабилност", реди бизнесменът. 

Не може да се отрече, че в проектите си досега Чандъров подрежда нещата именно по този начин - на широка основа от детско-юношеска школа нагоре към мъжкия футбол. Не по обратния ред, както най-често се случва в България.

Бизнесменът и неговият брат Ваклин стартираха ФК ДИТ Спорт преди около пет години. Те притежават луксозен комплекс в квартал "Драгалевци", където има два футболни терена (единият е естествен и с трибуни, а другият - изкуствен) и зала за футбол и тенис. ДИТ бързо стана фактор в юношеския футбол. Преди повече от две години Чандъров дръпна половин отбор от най-големите таланти на "Левски". Сред бе и неговият син Асен. Момчето бе резерва при "сините".

Бързо "дръпна" обаче и днес играе за мъжкия тим на "Септември", който след повече от година на преговори преди няколко месеца стана част от империята на Чандъров. Босът има големи планове за базите на клуба в кварталите "Красна поляна" и "Разсадника" (до спортното 57-мо училище). Ангажимент с "Ботев" няма да го отклони от намеренията му за някогашната икона "Септември".

ДИТ/Септември е най-бързоразвиващата се школа в България. Там играят децата на доста заможни и популярни българи, тъй като таксите са най-високите в София. Привличат се обаче и най-големите таланти от цяла България, които живеят и се хранят в лукс в близкия комплекс "Царско село". Някои от най-добрите получават стипендии. Понякога Чандъров е доста емоционален по време на мачовете на ДИТ/Септември. Той подвиква към съдиите, когато решенията им не му харесват. Подвиква и към собствените си "питомци" - да се затичат, да са по-активни, да се връщат в защита и т.н. и т.н.