В 10 часа сутринта в неделя, в зала №10 в НДК започва извънредното общо събрание на „Музикаутор“ - сдружението на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели за колективно управление на авторски права.

Творците ще избират нови членове на Управителния съвет и ще разглеждат редица предложения за изменения в устава. (тук са всички предложения)

Най-интересното от тях е на Венцислав Мицов от „Хиподил“, който предлага лустрация за управителния съвет на „Музикаутор“.

Както на всички ни е известно, изкуството и в частност музиката би трябвало да са зони, свободни от всякакви зависимости“, пише в мотивите си Мицов.

Музикантът, който бе избран и за общински съветник в София от партия „Глас Народен“ на последните местни избори, пише, че буди недоумение фактът, „че все още в управителните съвети на съсловните организации има хора, които са били обвързани с тайните служби от времето на социализма".

"Недопустимо е да продължим напред, без да се разграничим от времето, в което в средите на музикантите действаше въздесъщия 6 отдел на ДС, разглеждайки хората на изкуството като потенциални „врагове на социализма”, казва още писмото на Мицов.

Той предлага допълнение в Член 15 от Устава на сдружението:

В УС на Музикаутор не могат да бъдат избирани хора, които са били обвързани с бившите тайни служби”.

В момента Управителният съвет е в следния състав:

Ясен Козев - председател, Васил Гюров - заместник-председател, Стоян Михалев - заместник-председател, Васил Русев, Веселин Тодоров, Виктор Стоянов, Виктория Терзийска, доц. Георги Арнаудов, проф. Георги Костов, Кирил Маричков, Красимир Куртев, Петър Делчев и Петър Дундаков.

 

Предлагаме ви пълния текст на писмото на Венцислав Мицов:

 

До УС на Сдружението на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели за колективно управление на авторски права „Музикаутор”

 

Предложение за допълнение на устава на „Музикаутор” от Венцислав Мицов – член на сдружението

 

Уважаеми дами и господа,

 

Както на всички ни е известно, изкуството и в частност музиката би трябвало да са зони, свободни от всякакви зависимости. Нещо повече – в трудните моменти на тоталитаризма именно изкуството беше онова убежище на свобода, което, боравейки с езопов език, символика и алегоричен изказ успяваше негласно да се противопостави на тоталитаризма.

Днес, през 2015 година, когато отдавна сме се простили с миналото, най – малкото недоумение буди факта, че все още в управителните съвети на съсловните организации има хора, които са били обвързани с тайните служби от времето на социализма. Недопустимо е да продължим напред, без да се разграничим от времето, в което в средите на музикантите действаше въздесъщия 6 отдел на ДС, разглеждайки хората на изкуството като потенциални „врагове на социализма”.

За това, с оглед на днешния ден и с цел да приключим завинаги с онова минало, което прогони хора като Милчо Левиев извън родината си, внасям следното предложение, което да бъде разгледано от вас.

Предлагам да се допълни член 15 в устава на Музикаутор със следния текст: „ В УС на Музикаутор не могат да бъдат избирани хора, които са били обвързани с бившите тайни служби”.

Смятам, че това предложение ще срещне огромната подкрепа на свободолюбивата музикална гилдия, която беше обект на „специален оперативен интерес” цели 45 години.

С уважение, Венцислав Мицов