За втора поредна година България е във фокуса на социалното предприемачество в Източна Европа чрез Empatheast – форума за социална промяна, движена от емпатия, организиран от сдружението „Фабрика за идеи“.

В продължение на 3 дни – от 13 до 15 ноември в столицата ще се съберат лектори, иноватори и ентусиасти от региона и света, за да покажат как решения „от хората за хората“ могат да катализират иновации за позитивна социална промяна, движена от емпатия. В 5 софийски локации - Дома на киното, SoHo, „Склада“, „Клуба на пътешественика“, Muse участниците на форума ще провокират, играят, ще задават въпроси и ще предлагат иновативни решения върху горещите проблеми в обществото; ще търсят алтернативи на незадоволителния свят, в който живеем. На форума никой няма да е само наблюдател, а създател и съучастник за позитивна социална промяна.

"Застанете един срещу друг и си представете света след 20 години. После си представте как вие лично ще допринесете той да изглежда точно така, както си го представяте", казва Янина Танева.

„Фокусът на второто издание на Empatheast са иновациите, водени от общността, тъй като именно силните общности могат да създават устойчиви, адаптирани към нуждите решения в местната икономика и да бъдат отговор на все по-хаотичния свят, в който общественото благо е под постоянен натиск“, каза пред Клуб Z Янина Танева, създател на „Фабрика за идеи“ и основен организатор на форума.

Как се създават „технологии на доброто“? Отговор на този въпрос ще търсят участниците в тридневната програма, наситена със събития. Предвидени са пърформанси и инсталации в градска среда, дискусии, лекции, кино прожекции и уъркшопи. Всички заедно ще търсят иновативни решения за бездомните хора, нарушената връзка между поколенията, оставяща хиляди възрастни хора в самота, правата на малките земеделски производители, възможнистите за солидарна икономика и етично финансиране, самоорганизиращите се граждански общности и много други.

На форума ще присъстват вдъхновяващи лектори от региона и света. Клаудиан Добос от Румъния, посланик на движението Transition Towns Network & Aurora community, ще сподели как се развиват различни методологии и техники общностите да са силни и самостоятелни и да не са зависими от глобализиращата се икономика, тоест да имат устойчиви микроикономики.

Представителката на UrbanDig Project for neighbourhoods Ейрини Илиополу от Гърция заедно с колегите си изследва истории в един квартал и след това прави пърформънси и представления.

За втора поредна година движение „Диалог на тъмно“ чрез Евгени Динев ще провокира зрящите да усетят какви са позитивите, а не негативите на това да си незрящ. Ако си незрящ, не може да съдиш и вкарваш хората в определени стереотипи, съдейки само по външния им вид. Участниците водят диалози в тъмното, при които виждат с кого са си говорили едва след като приключат и лампата светне.

Хората от Института за изследване на тишината са подготвили „Лабиринт на сетивата“, който обещава нови, непознати сетивни усещания и преживявания, които приближават участниците към емпатията. „Какво точно ще се случва на участниците, никой не знае и ще бъде изненада“, сподели Янина.

Българското социално предприемачество ще бъде достойно представено от Стефан Чолаков и неговата инициатива „Ако си дал“. Той провокира производители да даряват хладилни витрини, в които собственици на заведения за хранене и други хора да оставят излишната им храна. Хладилниците се поставят на оживени места и до тях имат достъп социално слаби хора.

Миа Агова, Елеонор Генова и Йоана Богданова от „Градски номади“ помагат на бездомните хора да водят по-достоен живот.

Миа Агова, Елеонор Генова и Йоана Богданова от социалния проект „Градски номади“, който цели да подобри условията за живот и работа на бездомните в България, които събират отпадъци за рециклиране, ще организират уъркшоп за изработване на колички за разделно събиране на отпадъци.

Форматът World Caffe тази година ще е посветен на проблемите на малките и средни производители в земеделието.

Известният от миналото издание на Empatheast формат World caffe тази година е посветен на хранителната зависимост и на малките и средни производители в земеделието – тема, много актуална за България.

„Разликата от миналата година е, че водещите на проекта Патриша Мънроу и Джефри Бийсън от Мюнхен вече ни се довериха, делегираха ни права, обучиха ни и хора от „Фабрика за идеи“ ще водят самия процес. Патриша и Джефри също ще присъстват, но ще ни бъдат само в помощ“, обясни Танева.

Лекцията на социалния предпримач Закари Венер от САЩ е посветена на фондовете за социално предприемачество и социални иновации.

Две млади дизайнерки от група Лалу&гер“ ще направят работилничка за ръкоделни парцалени кукли, които учат за емпатията между дете и родител, а ентусиастите от „Таратанци“, организация, създадена с цел да работи в подкрепа на изкуството и културата, ще загреят участниците с хора и ръченици.

Най-добрите от „Резиденция Баба“ ще участват в Empatheast.

В рамките на Empatheast ще бъдат представени и най-добрите социално-предприемачески идеи от двата иновативни формата на организаторите от „Фабрика за идеи“: „Резиденция Баба“ и „Предизвикателство за социална промяна“.

Авторският формат на „Фабрика за идеи“ „Резиденция Баба“ е проект, в който младежи учат изчезващи традиционни практики и занаяти, докато помагат на възрастни хора в обезлюдяващи села. След престоя си на село, младите започват да работят по индивидуални или групови идеи, които да върнат ресурси в българските села: човешки, финансови и т.н. Тази година млади хора от цялата страна живяха за месец в 4 родопски села в Община Лъки и ще споделят на форума какво са преживели.

На Empatheast ще бъдат представени и мобилни работилници, предоставящи нов пазар и модерно технологизиране на замиращи занаяти; театър, улесняващ учебния процес на деца с дислексия; система, свързваща ученици с училищната администрация и съвременни графити артисти в споделена визия за средата в училище; мрежа от доброволци юристи, които превеждат в атрактивна форма решения на общинските съвети и още над 10 проекта от Банката за идеи на „Предизвикателството за социална промяна“.

На лекциите може да е много весело и забавно.

Част от събитията са посветени на градската среда и нуждата от връщането на функциите й в служба на ново качество на човешките взаимоотношения. Форумът умишлено ще се проведе в историческия център на София или районът около Халите – Джамията - Банята и Дома на киното, където днес са концентрирани едни от най-ярките културни, религиозни и етнически различия в обществото. Въпросът какви са отговорите, които изкуството предлага за преодоляване на различията, организаторите си задават в новия формат Art Innovation Challenge. Конкурсът провокира артисти, архитекти, културолози и всички с отношение към градската среда да променят настоящия облик на района с помощта на инсталация, пърформанс, изложба или игра. Срокът беше до 8 ноември, а най-добрите предложения ще бъдат избрани и финансирани, за да се визуализират на Empatheast.

В рамките на форума в Дома на киното на ул. „Екзарх Йосиф“ 37 ще се проведе и мини филм фест със селекция на емпатични филми. Утре, 10 ноември от 15:30 ч. ще се прожектира "Епизод от живота на събирача на желязо", на 11 ноември - "Солта на земята". На 12 ноември от 17:30 ч. ще бъде представен Voices of Transition, специално предоставен за форума от Transition Towns Network и Milpa Films. Voices of Transition показва примери за общностно селско стопанство в Куба, гениални горски земеделски методи от Франция и влиятелното Transition движение в Обединеното кралство, където общностите вече преминават към устойчивост на местно ниво.

Иновации, движени от общността, е мотото на тазгодишното издание на форума за социална промяна чрез емпатия.

Като посланик на иновативните концепции, изградени върху доверието Empatheast прокарва път на икономиката на солидарността в България. За втора поредна година достъпът до форума няма да е с фиксирана цена за вход, а ще се основава на принципа "Плати, колкото прецениш" с възможност всеки, който иска доброволно да се превърне в „инвеститор“ в позитивната социална промяна.

„Миналата година форумът се проведе в Пловдив, сега е в София, като идеята ни е всяка година да сме в различни градове, за да се пренася това знание и вдъхновение из цялата страна“, каза още Янина Танева.

Клуб Z е медиен партньор на форума.