Радан Кънев е гей и години наред е живял с мъж, който сега живее в Америка, и се виждат, и...

Ама как? Не го знаете?! Не прочетохте тази ексклузивна, жестока, бомбастична, взривяваща, разтърсваща суперсензация?! Скандал! Интернет гърми! А вие сте го пропуснали. Пропуснали сте, че мутрата Слави Трифонов си замразява спермата, че президентът се смее на погребението на сина си, че Румяна Бъчварова се гаври с убита старица, или как лъснаха истинските муцуни на Кунева и Москов?

Ако ви харесва да четете такива неща, спрете да четете този текст.

Ако пък смятате, че за да има такива „новини“, са виновни Делян Пеевски или пък някакъв, известен единствено като син на поет, писал песнички по времето на соца, също няма да ви е интересно.

Във всяка държава има жълти медии, които ровят в захабените чаршафи на някоя известна личност. Евфемистично казано. Явно в човешката природа е да се почувстваш част от живота на „избраните“, научавайки малките им тайни. Повече хора се интересуват от новия богат любовник на поредната „фолкдива“, отколкото от седемте основни стъпки на пенсионната реформа.

Но в нормалните държави няма безнаказаност. И тези медии трябва да са прецизни и да не лъжат, да не прескачат границата, защото иначе ги чака съд. И мнооого загубени пари. (Вчера един приятел се похвали, че е осъдил едни такива дори в България. 70 000. Добра сума. Но делото е заведено през 2008 година. Кой казва, че ни е мудна съдебната система?! Това обяснява обаче защо жертвите предпочитат да не се обръщат към съда  - 7-8 години, в които ще бъдеш гнусно оплюван от обвиняемия, ако междувременно не фалира, замазвайки някой и друг дълг).

Та да се върнем на нашите "медии", преминали в доста по-тъмен нюанс на жълтото. Те започнаха невинно – с чалгаджийки, съмнителни звезди от тв-реалита, залязващи естрадни и театрални величия. Постепенно обаче им се зародиха политически... да кажем, интереси. И ако използваме любимия източник на тези “разпространители на достоверна информация” - „Твърди се, че“ – някои звезди си плащали, за да се появяват в добра светлина, а някои политици са плащали, за да бъдат очерняни опонентите им.

Като заговорихме за източници, техните или нямат имена, а ако случайно посочат име, не е сигурно, че такова лице съществува.

„Твърдят нашенци... каза съседка... смятат колегите му... разказват очевидци...“

Съдбата на въпросните издания беше променлива – по-успешните ги изкупиха едни хора, някои се стопиха в небитието, други пък – току-що изплували оттам, получават за  рождения си ден гостенин като председателя на Народното събрание, например...  Защо ли? Защото примамват хората от властта с потенциална публика, търгуват с читатели, реални или не. Нашите политици са като провинциални госпожици - готови на всичко, за да си видят снимката, и два пъти повече готови, за да си изберат каква точно да им е снимката.

Да си представяте Обама да даде интервю на “Нешънъл Инкуайърър”?! Няма и да се случи. 

Но навремето сериозният политик Иван Костов даде пространно интервю пред “Уикенд” и с присъствието си легитимира не просто медията, все едно коя, а този тип “журналистика”. Воден навярно от идеята повече народ да разбере какво си говори с теменужките... Миналата седмица премиерът Бойко Борисов “ексклузивно” бе интервюиран от цитираните в началото разпространители на гнусотии. Меглена Кунева също гастролира там... и други знайни и недотам знайни политици.

Та този текст е за съучастниците. Тези, които рано или късно се превръщат в жертви. Но преди това са се подложили и са легитимирали въпросните “разпространители”. И без никаква жал ще кажа, че съучастниците са си заслужили да са жертви.

И те си знаят какво ги чака - защото помнят как за една нощ се превръщат от “тиква” в принц, ако са дошли на власт.  Но помнят и как ги връщат обратно в лехата... Борисов се жалваше под път и над път, че пред къщата му дебнат тв-екипи, но не му прави никакво впечатление, когато постъпват с други по този начин. Сега му е достатъчно, че той е “недосегаем”.

Ако ти си честен, свестен и нормален политик, не се хващаш на играта с “добри и лоши”, нямаш работа с разпространителите на смърдящи “новини”, все едно за кого са. Защото ти си следващият. И ако днес хората са видели интервюто ти в тази “медия”, защо утре да не й повярват, когато тя напише, че си бандит?

Лицемерието и глупавите сметки трябва да бъдат наказвани: що ще Реформаторският блок в телевизията на Делян Пеевски, че и плаща за това си присъствие? Нали го обвинява за всички злини в медиите и обществото? Какво правят “чистите” реформатори в помийни ями? Когато Кунева дава интервю за Ретро и ПИК, споделя ли вижданията им за журналистика?

Издателите на тези неща (поне видимите) обичат да се изживяват като значими личности, от които нещо зависи, които присъстват  в пространството. Някои страдат, ако не ги канят в телевизии, ако не ги зачитат публично. 

Затова начинът е един: Игнорирай! Иначе наливаш масло в огъня, на който после ще те пържат.