Светът е ужасен. Над 150 души са избити хладнокръвно в серия от кървави атентати в Париж. По време на концерт, на мач, в ресторанти и барове, в петък вечерта – когато обикновеният европеец излиза да се види с приятели. Атаките се случиха около 21,30 ч. – броени часове по-късно печатните медии във Франция показаха кошмара на първите си страници в пълната му злокобност. Във Франция да, но не и у нас.

Касапница в Париж, озаглавява челото си „Либерасион“. С черна първа страница и огромен надпис „Ужасът“ излиза „Екип“. „Война в препълнен Париж“, пише „Фигаро“. „Този път това е война“, заявява „Паризиен“.

Междувременно нито един от водещите български вестници не посвещава първата си страница на трагедията. По това време навярно броевете вече са били затворени. С първите си страници родните печатни медии очакват читатели със заглавия като „Мор при Октопода“ („Труд“), „НИМ и Царевец обират милионите от културен туризъм“ („Монитор“), нещо за Кичка Бодурова в „България днес“ и циничното в контекста на събитията „Кървав пленум на БСП“ („Стандарт“).

Не по-адекватно бе поведението и на националните телевизии, които не промениха програмата си и на йота заради ужаса във Франция – БНТ дори излъчваше епизод от френския телевизионен филм „Бежанците“! До малките часове зрителите на Би Ти Ви можеха да наблюдават повторение на шегите на Александър Кадиев от „Преди обед“, по Нова телевизия също гледаха поредно заглавие от Холивуд.

За по-голям размер – кликнете върху изображението.

 

Терор в Париж. Апатия в София.

Ето и първите страници на няколко световни издания. Може да сравнявате.

 

Площад "Славейков"