Полицията затвори улица в Европейския квартал на Брюксел заради съмнения за бомба поставена в паркирана там кола, съобщиха очевидци в социалната мрежа туитър. В същото време силите на реда започнаха нова мащабна операция в имигрантския квартал Моленбеек, предават местите медии.

На блокираната ул. "Жозеф II" се намират много от службите на Европейската комисия, централата на ОЛАФ, банки.

Франция трябва да се готви за нови атентати прогнозира днес в интервю пред радио RTL министър-председателят на страната Манюел Валс. Той подчерта, че ударът може да дойде в "идните дни или седмици". 

Възможни са нови терористични атаки "навсякъде в Европа, включително и в Белгия" и "Европа е навлязла в нова глава от историята си, където борбата с тероризма ще бъде приоритет", каза пред телевизия RTL белгийският премиер Шарл Мишел. 

"Знаехме, че се подготвят операции и които още се подготвят не само срещу Франция, но и срещу други европейски страни. Съобщението от събота, с което на "Ислямска държава" пое отговорнoст  показва много ясно кои са възможните цели", обясни Валс.

Белгийските служби подозират29-годишния Абделхами Абауд, може да е мозъкът на нападенията в Париж, съобщава фламандският всекидневник "Де Стандаарт". Абауд е в Сирия се смята, че е шеф на терористична клетка, която белгийските сили за сигурност унищожиха в източния град Вервие на 15 януари, убивайки двама от членовете ѝ. През юли съд в Брюксел го осъди задочно на 20 години затвор. 

Мишел каза, че е рано да бъде потвърдена тази версия, но има данни атаките да са били ръководени от Сирия. Същото потвърди пред телевизионния канал France 2 френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов.

По-рано през деня днес прокурор в Париж потвърди, че пръстовите отпечатъци на единия от терористите самовзривили се на "Стад дьо Франс", за когото предполагат, че се казва Ахмад ал Мохамад, си приличат с тези на сириец регистриран в Гърция през октомври. Лицето е родено през 1990 година в сирийския град Идлиб според паспорт намерен близо до трупа му. Проверява се неговата автентичност.

Външните министри на ЕС обсъждат днес реакцията на Европа на атаките и на терористичната заплаха. Насрочен е извънреден съвет на вътрешните министри на ЕС в петък.