Белгийският гражданин Абделхамид Абаауд, заподозрян като главен организатор на атентатите в Париж от 13 ноември, е бил цел на въздушни удари на западната коалиция в Сирия преди месец, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Той оцелял при атаки срещу град Рака - "столицата" на "Ислямска държава" (ИД), твърди висш европейски представител на силите за сигурност.

Предполага се, че Абаауд избягал в Сирия през януари, след като белгийските сили за сигурност осуетили кървав атентат в град Вервие.

Търсенето на 27-годишния Абаауд е усилено. Снощи френски самолети отново бомбардираха Рака. Днес Париж поиска официално от ЕС поенна помощ в борбата срещу ислямистите.

Тази сутрин Русия удари Рака с ракети, изстреляни от бомбардировачи и подводница в Средиземно море.

Белгия повиши днес нивото на тревога за терор на трета от 4 възможни степени.

Футболният съюз отмени приятелския мач между националните отбори на Белгия и Испания, който трябваше да се играе тази вечер на стадион "Крал Бодуен" в Брюксел.

Федералната прокуратура в Бергия повдигна днес обвинения срещу двама граждани на страната - родения в Брюксел Хамза Ату (21 г.) и родения в Мароко Мохамед Амри (27 г.), в участие в терористична дейност или организация във връзка с парижките атентати. Те са сред седмимата, арестувани в Белгия в събота. ОСтаналите петима вече са освободени.

Двамата обвинени живяат в брюкселския квартал Моленбеек, населен предимно с имигранти. Там са живели и издирваният Салах Абдеслам и самовзривилият се негов брат Ибрахим.

Белгийските медии съобщават, че съмнителна кола "Рено Клио" намерена в 18-и район на Париж е била наета от Салах Абдеслам. Той е бил спрян часове след атентатите, докато пътувал от Франция за Белгия, но бил пуснат, тъй като документите му били изрядни.

Полицията в Австрия съобщи днес, че е спирала за рутинна проверка Салах на 9 септември в северната част на страната. Той влязъл в от съседна Германия с кола заедно с още двама спътници, които не са идентифицирани. Само 4 дни по-рано Германия и Австрия отвориха границите си за мигранти, приждаши от Унгария. Когато бил спрян, Адеслам казал на австрийските полицаи, че ще прекара няколко дни на почивка в страната.

Френското списание "Поан" пък успя да се добере да стаята, наета от атентаторите в градчето Вал-дьо-Марн, и съобщава, че освен остатъците от пици и сладкиши разследващите открили вътре разпръснати спринцовки и гумени тръбички за преливане. Следствието  ще установява дали  атентаторите са се дрогирали или са използвали спринцовките и тръбичките, за да подготвят експлозивите.

Свидетел, оцелял при касапницата в музикалния клуб "Батаклан", разказа пред списанието, че атентаторите са имали вид на "живи трупове". Друг оцелял к„споделя пред телевизия BFM, че нападателите говорили почти час със заложниците, преди специалните сили да атакуват клуба. Обяснявали, че правели това заради Сирия и Ирак, и питали жертвите си дали са съгласни. Искали им огънче и ги карали за целта да горят банкноти, което е разрушаване на един от омразните им символи. При преговорите с полицията имали само едно искане - тя да се оттегли.

В Германия пък бяха арестувани 5-ма души, свързани с атентатите в Париж.