Атентатът в Париж беше почти повторение на атаката срещу Шарли ебдо”, коментира анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в сутрешния блок на БНТ.

Според него Европа е изключително уязвима от "телепортиране" на бойци от Близкия изток, които трудно биха могли да бъдат спрени. 

"Много малко може да се направи срещу това. Ако имате 5 милиона емигранти второ, трето поколение. Те са учили във Франция, смятали сме, че са се интегрирали, но в един момент по ред причини се радикализират и извършват нещо ниско технологично и евтино в центъра на Париж. Срещу такова нещо традиционните мерки за сигурност не работят", каза Безлов.

Според него за да се гарантира сигурност в страните от Европа, мерките за сигурност трябва да бъдат израелски.

"Най-големият проблем е, че Европа всъщност е решавала проблемите си, изчаквайки лидерството на САЩ. Тя е слабият болен, но и богат човек, който плаща сметката. Получи се една унизителна ситуация, че една огромна икономика като тази на ЕС се оказа заложник на геостратегически планове на страни като Турция и Саудитска Арабия, които имат интереси  от влияние в Сирия и разпространението на исляма. Европа досега бе просто пасивна група от противоречащи си страни", заяви Безлов.

Според него новата тема е ЕС да има активна външна политика, като това предполага и военна сила.