Една от големите новини на изминалия Великден в европейския футбол е уволнението на треньора Дейвид Мойс в "Манчестър Юнайтед". Вече е официално, а за предизвестения край на шотландеца пишеха реномирани журналисти и издания на Острова още в неделя и понеделник. Такива, които рядко бъркат.

Въпросите сега са два: кога и кой? Твърди се, че Мойс ще бъде уволнен още преди края на шампионата, тъй като "Юнайтед" вече не се бори за нищо. През миналата година клубът стана шампион на Англия, а сега остана с празни ръце и извън Шампионската лига от новия сезон. Което ще донесе и финансови загуби, освен мъка на запалянковците. Дейвид Мойс бе избран лично от великия си предшественик сър Алекс Фъргюсън, но явно "ще танцува само едно лято" на "Олд Трафорд".

Всъщност самият Фърги е сред спряганите да си върне поста. Временно, докато се намери нов наставник. По всичко личи, че този път сър Алекс няма да е човекът, който ще избира. Така случващото се сега в Манчестър е шамар и за самия него. Луис ван Гаал, Юрген Клоп и Карло Анчелоти се споменават като кандидати за едно от най-трудните треньорски предизвикателства в света на футбола.

Поне към момента най-сериозни изглеждат шансовете на холандеца Ван Гаал, който предвожда националния тим на "лалетата", но договорът му изтича през лятото. Чрез него клубът ще опита да задържи голмайстора си Робин ван Перси - един от бунтарите срещу Мойс. Не е изненада, че сред изредените е Клоп. Германецът е желан от почти всички големи отбори, които си търсят наставник. Той е млад, амбициозен, залага на атрактивен стил на игра и има добра визия от гледна точка на маркетинга. Без което не може в съвременния футбол. 

Карло Анчелоти е начело на "Реал" (Мадрид). Той вече спечели Кралската купа на Испания, но ако се провали в Шампионската лига и първенството, нищо чудно да му бъде посочена вратата. Разбира се, шефовете на "Юнайтед" оглеждат и други кандидати.

Дейвид Мойс изгуби доверие в лидерите на отбора още преди месеци, а оттам дойдоха и лошите резултати. Разглезените звезди в най-успешния английски клуб не припознаха в него водача след фигура като Фъргюсън. Те са недоволни от почти всички методи на бившия треньор на "Евертън" - тренировки, кога и как обявява състава, избор на тактика... Говори се, че щатското семейство Глейзър, което притежава клуба, е решило съдбата на Мойс още през февруари. Но босовете са изчакали заради огромната неустойка в 6-годишния контракт на специалиста. Тогава "червените дяволи" още имаха шанс за Шампионската лига, но вече не. Сега ще се упражни клауза, по силата на която отборът не се класира за милионерския турнир и обезщетението за Мойс става минимално.

В крайна сметка всичко е пари, най-вече във футбола.