Противниците на президента Росен Плевнелиев са в конкуренция помежду си за това кой да бъде достоверният говорител на Москва. Това каза пред Агенция "Фокус" политологът Антоний Гълъбов. Така той коментира критиките към президента от страна на БСП и АБВ заради изказването му пред в. "Индипендънт", че Русия се готви да води "хибридна" война на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа.

"Онова, което всъщност казва президентът е, че става дума за опит, трениране на определени подходи от Русия в балканските страни и за опит за оказване на въздействие, което цели дестабилизация на региона. Всъщност, ако трябва строго да бъде погледната картината, имаме достатъчно основания да твърдим подобно нещо, тъй като през изминалите месеци бяхме свидетели на няколко подобни събития. Последното изказване на руския президент Владимир Путин беше, че България и ЕС са торпилирали газовия проект "Южен поток". Това не е първата размяна на подобни реплики. Същественият въпрос е това, че отношенията на двете страни до голяма степен са доминирани от поредната фаза в развитието на геостратегическата доктрина на Москва. В това отношение не виждам основание за безпокойство или бурна реакция", казва Гълъбов.

Според него става дума за натрупване на факти и наблюдения, които очевидно дават основания на държавния глава да направи подобно изявление. Гълъбов припомни, че определени партии имат подобно отношение още от момента, в който Плевнелиев зае ясна позиция за "анексирането на Крим и навлизането на руски паравоенни части в Източна Украйна". Той изтъква, че Плевнелиев е първият български президент, срещу когото се води такава пропаганда.

"Няма възможност за импийчмънт по подобни основания. Подобна процедура е обсъждана само за един-единствен български президент. Ако се върнем към тогавашните аргументи защо не може да бъде искана оставката на държавния глава и не може да бъде стартирана процедура за предсрочно прекратяване на мандата му, изглежда странно, че тогавашните адвокати на този институт, сега застават в обратна позиция", каза още Гълъбов.

По време на първия управленски мандат на ГЕРБ имаше идеи за импийчмънт срещу Георги Първанов, по това време президент.