Фирма, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, подписва днес в Шанхай договор за създаване на българо-китайски завод за кисело мляко, става ясно от съобщение на Българската агенция за инвестиции (БАИ) в петък.

Договорът между производителя на млечни продукти "Лакрима" и китайската Heilongjiang Wondersun Dairy Co ще бъде подписан в присъствието на премиера Бойко Борисов и министри от кабинета му, които по това време ще са в Шанхай за организираната от БАИ конференция „Инвестирай в България. Разшири се в Европа“.

Но странно, днес по обяд прессъобщението не можеше да бъде открито в секцията "Новини" на сайта на БАИ, където последната публикация датира от 17 ноември.

Публикуваната в петък новина днес не можеше да бъде намерена на сайта на БАИ.

Връзката между "Лакрима" и Пеевски за първи път беше описана от публикации през пролетта на м.г. във в. Капитал.

От тях става ясно, че през пролетта на 2013 г. и началото на 2014 г. дружеството „Лодис инвест“ е придобило от синдика активите на обявената в несъстоятелност фирма "Лакрима" и нейната марка, а в последствие и копривщенската мандра "Дядо Либен".

Собственик на "Лодис Инвест" беше тогава 25-годишната Силвия Ботева. Тя няма бизнес история, но се е явявала при отваряне на обществена поръчка от името на строителната компания "Водстрой 98", свързвана често с Делян Пеевски, писа в. "Капитал".

В момента собственик на "Лодис Инвест" е дружеството "Тера Линд", което се притежава от управителя на "Лакрима" Венцислав Донков.

Връзката между "Лодис Инвест" и "Водстрой 98" се вижда в Търговския регистър. Там в капитала на "Лодис Инвест" е вписано

вземане на „Тера Линд“ към „Лодис Инвест”, възникнало на основание договор за цесия от 11.03.2014 г., сключен между „Водстрой 98“ - цедент и „Тера Линд" - цесионер, и договор за цесия от 11.03.2014 г., сключен между „Ниамар" - цедент и „Тера Линд“ - цесионер, като общата му стойност според изготвената и приета тройна оценителна експертиза възлиза на 2 876 340 лева.

Нещо, което собственикът и шеф на "Водстрой 98", Иван Мирински, отрича свързаност с Делян Пеевски. Фирмата беше влязла и в консорциума, който щеше да строи газопровода "Южен поток".