Въпреки твърденията на "Даеш", че са създали ислямски "халифат" според Шариата, много от групата се включват не заради религията, а заради парите. Това разказва беглец от групата с псевдоним Абу Калид пред The Daily Beast.

Ислямистите плащат в американски долари, а не в сирийски лири - много съществена разлика в Сирия - държава, съсипана от 4 години гражданска война.

Членовете на групировката получават и бонуси.

"Наех къща, която беше платена от "Даеш"", разказва Калид. "Струваше по 50 долара на месец. Те платиха къщата, тока. Освен това, бях женен, така че получавах допълнителни 50 долара за жена ми. Ако имаш деца, получаваш по 35 за всяко. Ако имаш родители - по 50 долара за всеки родител. Това е социална държава."

Бонусите не са само за бойците - всички членове, от строители до доктори, получават подобни компенсации.

"Познавам един зидар, който работеше по строежи. Получаваше по 1000 лири на ден. Това е нищо. Сега е в "Даеш" и получава 35 000 лири - 100 долара за него, 50 за жена му, 35 за децата. Прави между 600 и 700 долара на месечно. Отказа се от зидарството. Сега е просто боец, включил се заради парите", разказва още Калид.

И други сирийци, избягали от "Даеш", са потвърдили информацията му. Ето какво разказва Ясин ал-Джасим, беглец от Сирия от столицата Ракка, пред Уошингтън поуст:

"Няма работа, затова трябва да се включиш към тях, за да живееш. Много местни се включиха - бяха принудени да влязат в Даеш от глада."

Има сериозна разлика в стандарта на живот между терористите и останалите сирийци. Членовете на организацията имат достъп до храна, безплатно здравеопазване, и жилища. Другите пък живеят с едва кретаща икономика и рязко покачващи се цени.

Откъде обаче джихадистите имат пари?

Те имат достъп до два ценни ресурса - петрол и антики. И от двете "Даеш" изкарват солидни суми всеки месец - над 40 милиона долара от петрол, например. Те контролират доста от кладенците, а повечето са трудни за военна атака.

Други източници на средства са откупите и данъците. Обложена е почти всяка икономическа активност, немюсюлманите плащат религиозни такси, всички превозни средства плащат стотици долари, за да преминат през държавата.

Много се включват към "Даеш" заради религиозните си вярвания. Но и много просто искат да живеят, а организацията е най-големият работодател в региона.