Премиерът Бойко Борисов, който е на работно посещение в Китай, заяви, че инцидентът със сваления руски самолет идва в много лош момент.

"В никакъв случай, когато НАТО – в лицето на Турция, и Русия са в такъв конфликт, това не е добро, не е приятно и не води до положителни резултати", каза Борисов.

И изтъкна, че властите у нас са положили много усилия страната ни да не бъде провокирана по подобен начин в българското въздушно пространство.

"Ние сме полагали много усилия с външния министър, с военния министър, с дипломация да направим така, че да не бъдем провокирани в нашето въздушно пространство. Таман ще видите през какво съм минал аз преди няколко седмици, нали тогава имаше сигнали, имаше какво ли не, ходих да ме разпитват в прокуратурата".

С тези думи Борисов припомни случая с отказания достъп до българското въздушно пространство на руски самолети и сигнала на "Протестна мрежа" за това, че е издал държавна тайна в свое изявлението, когато каза, че е разрешил прелитане на руски самолет, нарушавайки ангажимент към НАТО.

Според външния министър Даниел Митов не става въпрос за заплаха за териториалната цялост на страна-членка на НАТО. Той обясни, че извънредният съвет на НАТО, който беше свикан по-рано днес, е само за да се изясни ситуацията около сваления самолет.

"Нека съберем всичката информация, трябва спокойствие, не бива да прибързваме с изводи преди да сме наясно точно какво се е случило и по какъв начин. Тогава вече можем да изясним подробностите и можем да кажем каква позиция ще заемем", каза Митов.

Владимир Путин определи свалянето на самолета като удар в гърба

Какво представлява Су-24

Има ли шанс Су-24 срещу Ф-16