Президентът Росен Плевнелиев не намекна, а натърти обществената тайна - че парашутисти са спускани за шефове на ключови институции, включително и на подопечната му Национална служба за охрана (НСО).

Това Плевнелиев направи, отговаряйки на журналистически въпроси кога ще има нов ръководител на звеното, след като старият - ген. Тодор Коджейков и заместникът му Калин Иванов подадоха оставки през февруари. И двамата са близки до експремиера Бойко Борисов и са били негови гардове.

Оттогава обаче преговорите с Министерския съвет, който трябва да излъчи наследник, а президентът да издаде указ за назначаване, буксуват. 

"Продължават консултациите за началник на НСО и дебатираме различни кандидатури. Но за мен е важно и това, да са хора от системата, които познават много добре как тя работи, за да може и да мотивираме повече хора да се стараят да израстват в системата, а не просто поредните парашутисти, които да бъдат спуснати отнякъде по политическа линия", заяви днес Плевнелиев.

"За мен е важно да има диалог. Не бих искал да има изненади с решения, които могат да се окажат неработещи", допълни той.

По повод изменението на Изборния кодекс, с което бе променен съставът на Централната избирателна комисия пък държавният глава щял да издаде нов указ в срок. Припомняме, че именно с първия си указ за назначаване на редовия състав на ЦИК, Плевнелиев вся паника в парламента. Сметките му се разминаха с тези на управляващото мнозинство, като според БСП и ДПС Движението е било ощетено - с член по-малко. След като лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан изпиха по едно кафе в Кърджали, си стиснаха ръцете и заедно промениха Изборния кодекс.

"Радвам се, че народните представители поправиха един недобре работещ текст и за мен е много по-лесно да си свърша работата в законните процедура и срок. Ще действам както винаги – по закон, бързо и ефективно", каза по повода Плевнелиев.

Пак в тази връзка камък в собствената си градина хвърли вицето на президента - Маргарита Попова. Тя посочи, че би й се искало да има "по-непосредствено отношение между президентската институция и парламента", а мотивите, с които "Дондуков" 2 налага вето на закони да са по-добре обосновани.

"Президентът има право, и когато сметне, че нещо в законодателния процес или законодателния продукт не е както трябва, и смята, че това трябва да бъде поправено, той го поправя. Аз бих желала всичко това, което излиза като документ от президентската институция, да бъде много дълбоко, с добра юридическа обосновка, за да бъде посрещано така, както трябва от парламента, каза вицепрезидентът.