Италианският премиер Матео Ренци обяви, че страната му ще отдели по 1 млрд. евро за култура и за сигурност, съобщи "Индипендънт". Това е планът на министър-председателя, който обаче ще трябва да бъде одобрен от парламента.

Ренци уточни, че половината от допълнителните пари за култура ще отидат за мизерстващите предградия на големите градове. Там често са най-големите напрежения между италианци и емигрантските общности.

Сред идеите е всички 18-годишни италианци да получат "културна карта", която е на стойност 500 евро. С нея ще могат да посещават театри, музеи, концерти и археологически забележителности, за да повишават нивото на образоваността си.

Ренци направо заговори за културна война.

"Те искат терор, ние ще им отговорим с култура, която е по-силна и побеждава всяко невежество. Ние никога няма да променим нашия начин на живот, нашата идентичност. Няма да се предадем пред тях", обясни Ренци пред журналисти.

Италия няма да позволи културата да изостава за сметка на разходите за сигурност, стана ясно още от изказването на премиера. Италианският начин за борба с "Даеш" е да се отделя по едно евро за култура за всяко евро, дадено за гарантиране на сигурността на страната

Външният министър Паоло Джентилони вече обяви, че участието във въздушни удари срещу "Даеш" не е е опция за Италия.