Доставчици на телевизионно съдържание ще получат правото да бъдат собственици на мултиплекси, на които да се разпространяват ефирно тв програмите им. Това е един от основните текстове в проект на Закон за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура, който идната седмица ще бъде раздаден по ведомствата за съгласуване.

                              Валери Борисов

Това съобщи пред Клуб Z  зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

Според него така се изпълнява една от основните забележки на Европейската комисия по казуса с мултиплексите, заради който България бе осъдена от Съда на европейските общности. Брюксел обяви, че страната ни е въвела дискриминационни условия, ограничавайки възможността собственици на телевизии да участват в конкурсите за цифровия тв пренос. 

Това изискване бе въведено през 2009 година, за да бъде отстранен най-сериозната и мощна компания, която бе декларирала интерес към разрешителните за мултиплекси у нас - австрийската компания ORS, която има дял от собствеността на обществената телевизия във Виена ORF. С промяната в закона стратегическия инвеститор се оказа неотговарящ на условията и мултиплексите се оказаха в ръцете на фирми, свързани с избягалия от България мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.

Сега премахването на дискриминационното изискване от една страна е "след дъжд качулка", тъй като конкурсите за ефира минаха през 2009 и 2010 г., но от друга - отваря вратата за операция по прехвърлянето на собствеността на мултиплексите.

Според отлично запознати планът на държавата е собствеността на т.нар. държавен мултиплекс, който разпространява ефирно програмите на националната телевизия - БНТ, БНТ2, БНТ Сат и БНТ HD, да стане нейна собственост. След приемането на новия закон ще може да бъде приложена схема за прихващане на задължения, при която държавата като основен кредитор на фалиралата КТБ сложи ръка върху обществения мултиплекс и след това го предаде на БНТ. По този начин държавната телевизия ще може да спестява милиони левове на година от таксите за дигитален пренос, а освен това и да предлага "свободните места" на мултиплекса на други телевизии срещу заплащане и по този начин да плаща издръжката на комуникационната инфраструктура.

Според зам.-министър Борисов обаче остава другият голям проблем, а именно - как да се процедира с фирмите, които са получили мултиплексите в условия, нарушаващи европейското законодателство.

"Според нас Комисията за регулиране на съобщенията има право да отнеме разрешителните на мултиплексите. Юристите ни от правна дирекция са категорични, че действащият Закон за електронните съобщения го позволява, но от КРС са на друго мнение", каза зам.-министърът.

Според Валери Борисов министерството още преди 2-3 месеца е изпратило писмо до шефа на КРС Веселин Божков, с предложение да направи постъпки в тази посока, но от него не получили никакъв отговор.

"Не искаме отнемането на всички издадени разрешителни, Еврокомисията също не го иска, тъй като това би означавало стотици хиляди хора в цялата страна, които в момента гледат само ефирна телевизия, да останат без никакъв сигнал", добавя Борисов.

Според него обаче нищо не пречи на КРС да отнеме на първо време разрешителното на компанията HD Media Services.

"На този мултиплекс не е качена нито една телевизионна програма и никой няма да пострада. Сега при тях стои блокиран радиочестотен ресурс, който може да бъде използван. КРС може да действа, но не го прави", добави Валери Борисов.