Деветият Маратон на четенето приключи навръх Международния ден на книгата и авторското право - 23 април, който съвпада с рождения ден на Уилям Шекспир. А започна на 2 април – рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен и Международния ден на детската книга. Остава да се надяваме, че организираното от неправителствената Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) мероприятие е имало някакъв, макар и минимален ефект. И че след края на маратона няма да продължи традиционният спринт към оглупяването.

Събития в периода 2 април – 23 април не липсваха. Деца и възрастни, които и без това четат, четоха и се срещаха с писатели. Оптимистично е да се твърди, че спортът, наречен „четене на литература“, е спечелил нови фенове. И че „четящият човек“ е станал по-модерен в очите на младите българи, а библиотеката – алтернативно място за срещи вместо бара на ъгъла. И че априлският маратон на ББИА ще събуди спящите държавни институции, които отдавна са лишили библиотеките от системно финансиране, а запълването им с книги става епизодично, спонсорирано от чуждестранни фондации.

Вероятно най-атрактивното събитие в Маратона тази година ще остане включването на футболистите от „Берое" Стара Загора в „Голямото нощно четене”. Любимците на местната младеж четоха откъси от свои любими книги, разказваха случки около четенето в тяхното детство, сравняваха любовта си към футбола и към книгите. Покрай това феновете получиха автографи и научиха прелюбопитния факт, че четенето и футболът не си противоречат: например „Звездите четат” е английска инициатива, в която участват отбори от Висшата лига и едни от най-активните ѝ застъпници са Франк Лампард (автор на собствена серия футболни книжки за деца), Ашли Йънг, Джулиън Лескът. Подобни кампании са насочени към подрастващите, които харесват футбола, но не обичат да четат и има риск да не завършат образованието си. 9 от 10 англичанчета, участвали в кампанията, споделят, че са започнали да четат, защото и футболистите го правят. А резултатите, които постигат след участие в читателско състезание, в което ментори са футболните звезди, са недвусмислени: нещо, което децата са постигали за 6 месеца, сега постигат за 2. 

„Резултатите от подобни кампании в Европа са толкова впечатляващи, защото зад тях стои една целенасочена социална и образователна политика на държавата. С удоволствие и отговорност се включваме в „Голямото нощно четене” на Стара Загора, защото сме убедени, че когато футболистите използват влиянието си върху младите хора за нещо добро, то непременно е успешно и дава резултат”, каза по повода треньорът на „Берое“ Петър Хубчев – един от златния ни отбор от САЩ '94.