Службите трябва да изяснят колко пари за ремонти на военните самолети МиГ-29 са отивали в ръцете на българските комисионери, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред Нова тв.

Вчера парламентът одобри предложението на Ненчев изтребителите да се ремонтират в Полша, а не както досега - в руските заводи.

ОКОНЧАТЕЛНО: ПОЛША ЩЕ РЕМОНТИРА ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ НИ

"Разговорите с руската компания РСК "МиГ" бяха финализирани в средата на април, като исканата от тях цена беше 1,370 млн. евро на двигател без данъци и такси. Когато започнахме разговори и с Полша, ни предложиха 1,023 млн. евро", казва министърът, като припомня, че писмото с по-ниската оферта не е било получено по установения ред, а изпратено на председателя на парламентарната комисия по отбрана - Михо Михов (АБВ).

"Вероятно тези пари (б.р., разликата) са отивали в комисионерите. Това е въпрос, който службите трябва да изяснят, очевидно има воля. Аз бях на страната на националния интерес, от другия край са били вероятно комисионерите и държавната фирма "МиГ", казва Ненчев.

Той обясни, че България продължава сътрудничеството си с Полша за военните самолети.

"В началото на декември продължаваме разговори с полската страна за модернизация на МиГ-29. В момента те не отговарят нямат съвместимост и не могат да бъдат разпознавани от силите на НАТО, ако не дай Боже, се случи нещо", казва министърът.

Той смята, че модернизацията ще се извърши в България.

"Ако РСК "МиГ" има претенции, той трябва да ги отправи към Полша, а не към нас", казва министърът.