Годината не е 1944-та или 45-а. Над два милиона руснаци слушат "Русский марш"  - песен, изпълнявана от Жана Бичевская по текст на съпруга й Генадий Пономарьов. Хората от поколението 60-65 помнят тази певица - изпълняваше прекрасно русни народни песни и песните на Булат Окуджава. Тази песен няма нищо общо с Окуджава. Годината е 2014-та.

"Русские идут" би трябвало да се преведе "Руснаците идват (или руснаците вървят)". Но великолепният Михаил Жванецки - руски сатирик, казва в едно интервю: "Забележете, Русия е единствената държава в света, която използва прилагателно за човек от своята националност. Има немец, англичанин, сърбин, французин, мароканец... На руски това звучи така: Я - русский, ты русская... Какво да кажем за държава, на която поданиците й са прилагателни..." Затова решихме да оставим превода на песента с прилагателното.

Руските вървят

Руските вървят през тъмнината на езическите векове,

руските вървят през тълпите победени врагове, 

Руските вървят, освобождавайки Третия Рим*,

Руските идват в небесния Йерусалим.

Припев:

Марш, марш, марш,

Руски марш, събираме в строя

всички, неунищожени във войната...

Марш, марш, марш, той ще смаже дяволския шабаш

на всички, които издевателстваха над страната.

 

Руските вървят и пламват огньове,

руските идват да напомнят на руснаците кои са те,

руските идват да забранят разврата и насилието,

руските идват да защитят не само руски...

 

Руските идват, стопява се над Русия нощта,

Руските идват да помогнат на любимата армия,

руските вървят - напред със сърца от висша проба, 

руските плюят на властта на Америка и на Европа.

 

Руските вървят, без да се боят от куршуми и рани,

руските вървят и призовават всички славяни,

руските вървят с Исус на хоругвите** начело,

руските идват в Москва - сърцето на Родината. 

*Третия Рим - европейска религиозно-историческа и политическа идея за различни страни като приемници на римската империя.  А теорията за Москва като третия Рим е основа на месианските представи за ролята и значението на Русия, наложени по времето на издигане на Московското княжество

**Стяг «Всемилостивейшего Спаса» — едни от най-старите руски хоругви с лика на Христос (Спас). Носени са от войските на Владимир Мономах, Александър Невски, Дмитрий Донски и др. 

Тази песен направо е критична към властта. Неин изпълнител е Денис Майданов, поет, композитор, певец и актьор, музикален продуцент. През февруари 2012 участва в предизборните митинги на Путин, през март 2014 - в митинг-концерта в подкрепа на народа в Крим. (Интересно как не си е сменил фамилията за случая). Носител е на множество медали, сред които "Патриот на Русия", "За принос в запазването на реда", "За съдействие на Министерство на вътрешните работи на Русия" и др.

Първите й два стиха:

Ако всички твърдят, че нямаме врагове

И Русия няма нужда от толкова щикове,

Ако издават тайните ни, съкращават полкове - 

Това значи, че враговете ни ни готвят война, 

значи, че скоро ще има война.

Ако властите бързат за слугински поклон

при господата в Тел Авив, Лондон и Вашингтон,

отново и отново предавайки нашия народ и страна -

това значи, че са ни обявили война,

значи, че скоро ще има война...

Коментарите под песента в YouTube са показателни: "Добре, война... Готови сме... Ех, бих пострелял!" А някой си Виктор Стариков пише:

"Такава ни е съдбата, руски братя - да воюваме. Нищо не може да се направи. Всички велики империи се създават и поддържат във война. Руснак съм и ви казвам: ако обидите Русия, рано или късно ще отговаряте за това, така е било винаги.  Американците не ни победиха, измамиха ни, и някога ще им се наложи за отговарят и за това."

А третата песен има странна съдба.  "А в чистом поле" е песен на руската група "Белый орёл" от 2001 г. Автор на музиката е Леонид Гревнов, думите са на Виктор Пеленягрэ. По НТВ излиза месец след терористичния акт от 11 септември в САЩ. 

Един от стиховете е:

Летят самолети, плават кораби,

руините на Ню Йорк в небесната прах,

животът преминава като в сън

погледнеш ли в небето - горящи звезди.

В припева обаче пародийно има следната фраза:

"А в равното поле - система ГРАД*,

зад нас са Путин и Сталинград..."

*ракетна  система за залпов огън

Което води до това, че привържениците на Путин съвсем сериозно озвучават мероприятията си с нея. През октоври 2007-ма около седем хиляди участници в младежките движения "Млада гвардия", "Наши" и "Млада Русия" проведоха предизборен митинг, на който под звуците на тази песен скандираха "Вярваме в Русия - вярваме в себе си", "Планът на Путин е наш план". Същата песен звучи и на форума на партия "Единна Русия" и движението "За Путин"...

По мнението на политолога Дмитрий Фурман, песента е на границата на пародията. Но политическият наблюдател Леонид Радзиховский пише: "Какво е младежта, нашата, руската младеж? Ясно какво - идеалисти, свято любещи Русия и Путин. "А в чистом поле - система ГРАД, за нами Путин и Сталинград" - това "се изля", както е казвал Достоевски - от душата на народа.

Като слушаш тези "съвременни" песни, си спомяш песента от детството "Хотят ли русские войны"...