Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ официално внесе в Народното събрание своите предложения за съдебна реформа. Те са придружени от подписите на над 5 хиляди български граждани и са доста по-радикални от приетите на първо четене промени в Конституцията.

Правосъдие за всеки“ е организацията, която покани в България бившия министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей.

Седемте промени са следните:

1. Без методическо ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите;

2. Намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години;

3. Нова длъжност – зам.-главен прокурор за борба с корупцията, независим в дейността си от Главния прокурор;

4. Две колегии във Висшия съдебен съвет – прокурори не кадруват съдии;

5. Намаляване мандата на членовете на Висшия съдебен съвет от 5 на 3 години. Намаляване на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет от 11 на 7 членове;

6. Явно гласуване във Висшия съдебен съвет по всички кадрови въпроси;

7. Обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред.

Предложенията на „Правосъдие за всеки“ вече са и официално заведени като законопроект, внесен преди месец и половина от петима депутати от Реформаторския блок.

По силата на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление обаче, след внасяне на подписка (биз изискване за минимален брой) Народното събрание е длъжно да вземе отношение по предложенията.

Преди внасянето граждани организираха флашмоб.

Правосъдие за всеки“ се оглавява от адвоката Велислав Величков, който беше народен представител от ОДС от 1997 до 2001 година.

По-късно предложенията са представени и на президента Росен Плевнелиев. Преди това Инициативата проведе обществени обсъждания в повечето големи градове на страната и представи идеите си на срещи с парламентарните групи на БСП, Реформаторския блок, ДПС, както и на премиера Бойко Борисов. 

На 25 ноември идеите бяха обсъдени в Народното събрание, където единственият депутат от ГЕРБ, който ги подкрепи, бе Методи Андреев. Ден по-късно главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо срещу него до Комисията по конфликт на интереси