Столичната частна "Токуда Болница София" е на път да прекрати приема на пациенти, чието лечение ще трябва да остане за нейна сметка. Лечебното заведение е изчерпало лимитите, поставени от здравната каса и обмисля мерки за ограничаване на хоспитализациите.  

Притеснителната информация се появи първо в социалните мрежи, но отчасти беше потвърдена от самата болница. 

"От вчера една от най-големите частни болници в София Токуда, спря да приема пациенти с направления по голяма част от клиничните пътеки на Здравната каса по заповед на д-р Явор Дренски. Причината - НЗОК дължи милиони на болницата, които не може или не иска да изплати. На практика се получава, че ние гражданите, които сме здравно осигурени и редовно плащаме своите осигуровки не може да ползваме полагащото ни се", сподели загрижен пациент в личния си Фейсбук профил.

По-късно от болницата обясниха през Клуб Z, че са "затворили" част от дерматологичните и някои лицево-челюстни пътеки, по които ще приемат само платени пациенти. 

"Не спираме да работим по каса, но съдейки по неплатената ни дейност, се опасяваме, че сериозно сме надхвърлили лимита", споделиха от "Токуда Болница София". 

От началото на март до края на ноември Националната здравноосигурителна каса не е превела около 4 млн. лв. на лечебното заведение за извършени дейности, които се явяват "надлимитни" - съответно и незаконни, по думите на здравния министър д-р Петър Москов. По груби сметки става въпрос за около 4 хиляди души, които болницата е лекувала по договора си с касата, но изцяло за своя сметка. В момента "Токуда Болница София" работи по 247 клинични пътеки и обмисля да прекрати приема по около 5% от тях. 

Очаквайте подробности.