Икономическите санкции на Русия срещу Турция трябва бързо да бъда отменени, смята турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той коментира отношенията между двете държави след свалянето на руския бомбардировач Су-24 пред руската агенция ТАСС.

"Смятаме за неправилно заради станалия печален инцидент да се нанася вреда на нашите отношения, които в резултат на многогодишни усилия почиват на стабилна основа", заяви Чавушоглу.

ПЪРВИ ОТПРАВИ ОБВИНЕНИЯ ДМИТРИЙ МЕДВЕДЕВ...

... ПОСЛЕДВА ГО ПУТИН. А ЕРДОГАН ОБЕЩА ДА СЕ ОТТЕГЛИ, АКО ТВЪРДЕНИЯТА СЕ ОКАЖАТ ВЕРНИ...

... РУСКИ ВОЕННИ ПОДКРЕПИХА ОБВИНЕНИЯТА СЪС СНИМКИ

Чавушоглу допълни, че икономиката и търговията винаги са заемали специално място в отношенията между двете държави. Не трябва да се ескалира, а да се върнат възможно най-бързо отношенията в старото им русло, смята министърът.

"В противен случай този печален инцидент носи риск от продължителни последствия и опасност от усложняване на отношенията между нашите два народа", подчерта той.

Той отбеляза още, че негативите от санкциите ще има и за турския, и за руския народ.

Успокоителните думи на дипломат №1 в южната ни съседка обаче не пречи на турския премиер Ердоган да обвинява Русия, че търгува с "Даеш", или пък да спре прекратяването на проекта "Турски поток", което руският енергиен министър обяви преди дни.