Половината от руснаците свързват 1990 година преди всичко с високата престъпност в страната по това време. Това показва изследване Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Според данните позитивни емоции по отношение на 1990 година споделят едва 18% от анкетираните. Други 10% са неутрално настроени, а 25% се затрудняват да дадат отговор.

За 39% от братушките 1990 година е минала под знака на разпада, според 34% на бедността, а според 30% - на ширещата се корупция. За 26 на сто това е годината на безнаказаността.

Оказва се, че всеки четвърти руснак смята за най-кошмарното събитие от онова време разпада на СССР, показват данните, цитирани от ТАСС.

В същото изследване на ВЦИОМ са посочени и положителни събития. Мнението, че тогава е започнало развитието на руския бизнес се споделя от едва 2 процента от руснаците. Същия процент са и доволните от смяната на властта и началото на нов живот.

Освен данните на държавната социология в Москва бе разпространено и друго любопитно изследване. То е на социологическия център "Левада" и при него е търсен отговор на въпроса с какво се гордеят хората в Русия днес.

Патриотичните чувства сред руснаците сега са в още по-силен подем, отколкото след присъединяването на Крим, а най-силна гордост буди армията, отбелязва "РБК дейли", цитиран от радио "Дарик".

Огромното мнозинство от анкетираните, 85 на сто, са убедени, че е по-добре да си гражданин на Русия, отколкото на коя да било друга държава. Преди година така смятаха "само" 78 процента.

През 1996 г. 36 процента от руснаците са смятали своята страна за най-добрата в света, а тази есен оптимизмът е достигнал 59 процента.

След победата на последната зимна олимпиада огромното мнозинство руски граждани вече се гордеят със спортните постижения на страната си - това заявяват 84 на сто от анкетираните, с една трета повече, отколкото през 2003 г. От 60 на 72 процента е нараснал през това време и оптимизмът по повод научно-техническите постижения на Русия. С нарасналото политическо влияние на Русия в света се гордеят 68 процента от жителите на страната.

"Допитването показва, че нещата в Русия отиват на зле", смята правозащитникът Лев Пономарьов.

"Човек естествено трябва да обича страната си. Но хората заявяват, че се гордеят с нея, и са убедени, че расте политическото й влияние. Значи нашите сънародници на практика вече не мислят критично" - отбелязва Пономарьов. - "Те признават икономическия спад, но смятат, че ситуацията като цяло доста се е подобрила. Хората безогледно вярват на държавните медии, според които кризата скоро ще свърши."

Правозащитникът нарича "тревожна е ситуацията с промененото съзнание на хората в Русия".

"Има впрочем и "успокоителен" фактор - не всички дръзват да кажат истината. Страх ги е да не им се случи нещо непредсказуемо. Тъй че ситуацията с мисленето на хората у нас засега не е катастрофална", заключава Лев Пономарьов.