В Международния ден за борба с корупцията парламентът започна обсъждането на второ четене на ключов въпрос - промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Още в самото начало Реформаторският блок и ДПС се сблъскаха за статута на прокурорите.

В РБ се стягат за важните гласувания.

Повод стана предложението на Блока парламентът да може да изисква доклади от главния прокурор.

"Целият дебат съдържа един важен елемент - пропуските, осъществени от законодателя не по отношение на разделението на властите, а по отношение на конрола и баланса на отделните власти. Трябва да има контролни механизми. Не трябва да се приравняват магистратите в прокуратурата и магистратите от съда. Съдът не може да следва политика, а прокуратурата може и трябва да следва политики. Дори като елемент на съдебната власт прокуратурата подлежи на по-сериозен контрол и на насочване от органите на законодателната и изпълнителната власт за следване на държавни политики"

Това каза Радан Кънев. Лидерът на ДПС Лютви Местан не закъсня да му репликира. И поиска свикване на Велико народно събрание.

"Още по първото предложение се сблъскваме с една много ясна позиция на колегите от Реформаторския блок. Съдебната власт е съдията. Редица парламенти са приели различия за съдии и прокурори. Но ВНС ги е изравнил като конституционен статут. Това, което г-н Радан Миленов Кънев обявява като грешка е дискусионен въпрос. Промяната тук може да стане с ВНС. Ако ние искаме да правим по-дълбоки реформи рано или късно трябва да узреем за необходимостта за ВНС, което да заседвава кратко и да приеме акта на собствената си ликвидация. И всички правомощия да се делегират за ОНС. Българският законодател трябва да се освободи от оковите на ВНС"

Кънев му отговори, че ДСБ и целият Реформаторски блок защитават идеята за ВНС във всички свои документи. Той каза още, че според тяхното предложение няма да има никакви последствия, ако парламентът не хареса този доклад.

"Това е проста контролна процедура. И вие ни казвате, че за нея трябва да свикваме орган, който променя държавни граници, прави България монархия", каза Кънев.

Лидерът на БСП Михаил Миков още веднъж обяви, че БСП няма да подкрепи промените. Той сравни предлаганото от реформаторите със съветския модел. БСП не приема политически контрол върху съдебната власт, каза още Миков. Кънев отрече това обвинение и заяви, че големият въпрос в момента е "кое е политбюро, което контролира прокуратурата". И заяви, че това не е парламентът.

Волен Сидеров от "Атака" дръпна реч, в която громеше прокуратурата.

Сидеров в атака.

В крайна сметка предложението парламентът да изисква доклади от главния прокурор не бе прието.