Днес ще ви разочароваме. Радостта от живота, положителното мислене и изобилието от ендорфини не помагат на хората да живеят по-дълго. Доказателството е в ръцете на екип от учени на Оксфордския университет, пише научното издание New Scientist, цитирайки списание Lancet.

В продължение на десетилетия епидемиологът Ричард Пето и колегите му са проследявали връзката между емоционалното състояние и смъртта на 700 000 здрави британски жени на възраст около 60-те. Първоначално всички те попълнили въпросник за своето здравословно и душевно състояние и повтаряли анкетата всяка следваща година. След като изминали десет години учените поверили кои от тях са починали по естествен път. Оказало се, че от този свят са си отишли не само нещастните, но и щастливите според въпросника жени. Заключението на учените е, че дори тези, които през цялото време "са виждали чашата пълна", умират от естествена смърт. 

"Проучванията, които изследват положителното влияние на щастието и оптимистичната нагласа върху здравословното състояние бъркат причината и следствието. Болестта прави човека нещастен, а не щастието – здрав", твърди Пето.

Според него вярването, че щастието влияе върху продължителността на живота, е оптимистична заблуда за всички, които не могат да приемат края на живота. Представата за терапевтичната сила на "позитивното мислене" се е вкоренила здраво в масовата култура – от книжките по популярна психология до многобройни "вдъхновяващи цитати" и ленти в социалните мрежи. И много хора вярват, че редовното стимулиране на производството на серотонин (така нареченият хормон на щастието) укрепва цялостното състояние на организма. За Пето обаче вместо да помагат, тези методи по-скоро пречат на хората да живеят по-дълго.

"Форсирането на оптимизма има своите негативни последствия за психичното здраве на хората. Емоционалната работа по демонстрация на позитивна нагласа, която е принуден да извършва болният и вътрешно нещастен човек, само засилва неговия стрес", отбелязва британският учен.

В резултат много хора намират спасение в огромните количества шоколад, докарвайки си наднормено тегло, а други са готови дори да извършат самоубийство. Все пак, стресът и нещастието сами по себе си нямат пряко отражение върху здравословното състояние на организма. Затова е по-добре терапевтите да се съсредоточават върху реалните, а не върху въображаемите причини за дадено заболяване.

Още ли сте щастливи? По-добре отидете на лекар.