Демократи за силна България напуска управляващото мнозинство, но нейният представител в правителството и сред най-популярните министри - Петър Москов, остава на поста си. Националното ръководство на ДСБ реши в Поморие да мине в опозиция след като Народното събрание отхвърли договорения  през лятото "исторически компромис" за промени в Конституцията.

Петър Москов е подал оставка като зам.-председател на партията и остава на поста министър на здравеопазването.

"Националното ръководство на ДСБ подкрепя решението на лидера за снемане на политическото доверие от правителството и парламентарното мнозинство поради отказа на партия ГЕРБ от договорения вариант на конституционни реформи и бламирането на Христо Иванов като министър на правосъдието. ДСБ подкрепя провежданата реформаторска политика от Петър Москов и във връзка с решението му за оставане на поста прие оставката му като зам.-председател на партията".

Това гласи решението на Националното ръководство на партията, което заседава тази вечер в Поморие.

НЯКОЛКО ЧАСА ПО-КЪСНО РАДАН КЪНЕВ ОБЯВИ, ЧЕ ПЕТЪР МОСКОВ ВЕЧЕ Е ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БОЙКО БОРИСОВ

Петър Москов мотивира решението си да остане министър на здравеопазването с това, че неговата оставка е най-исканата досега и нямало "да позволи на ДПС да му я вземат по този начин". Двамата с Радан Кънев застанаха един до друг пред очакващите ги журналисти.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов обвини ДСБ, че искат да дестабилизират управлението и се зарече никога да не допусне ГЕРБ повече да управлява с тях. 

БОРИСОВ ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ, АКО ВЛАСТТА СЕ РАЗКЛАТИ СЛЕД РЕШЕНИЕТО НА ДСБ

ЛЮТВИ МЕСТАН ЗАЯВИ, ЧЕ ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ ПРЕЗ 2016 СА НЕИЗБЕЖНИ

ПРОТЕСТИТЕ В ПОДКРЕПА НА ХРИСТО ИВАНОВ И ПРАВОСЪДНАТА РЕФОРМА ПРОДЪЛЖАВАТ ЧЕТВЪРТИ ДЕН

Атанас Атанасов напуска поста на председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. 

Решението на коалицията Реформаторски блок ще бъде взето във вторник. СДС вече обяви, че остава заедно с ГЕРБ в управлението, а лидерът на партията Божидар Лукарски остава министър на икономиката.

Министърът на външните работи Даниел Митов - от квотата на ДБГ, също остава на поста си. Колегата му Тодор Танев - на образованието, също няма да се разделя с работата си като министър на образованието.

Меглена Кунева досега не е дала знак, че обмисля напускане на поста си на вицепремиер. 

Очаква се решението на другите две партии в коалицията - БЗНС, чийто председател е министърът на отбраната Николай Ненчев, и НПСД с председател Корман Исмаилов.