ДБГ остава част от управляващото мнозинство. Това стана ясно от декларация на партията, изчетена от нейния лидер и вицпремиер Меглена Кунева.

"Участието на Реформаторския блок (РБ) е гаранция за стабилност на институциите и неизбежжност на реформите. Ще предложим на РБ и ГЕРБ декларация, че през първите 6 месеца ще бъдат постигнати видими резулатти в антикорупционното законодателство, съдебната реформа, реформи в образованието, продължаване на реформите в здравеопазването, оптимизиране на разходите в енергетиката, ускоряване на работата по електронното управление".

Това каза Кунева.

ДБГ ще предложи на всеки от депутатите на РБ да се присъедини към декларацията за управленските приоритети.

Кунева каза още, че приетите на второ четене конституционни промени са стъпка в правилната посока. И припомни, че ДБГ оцени още първоначално представения конституционен проект като недостатъчно амбициозен, а депутатите на партията единствени са се противопоставили на "историческия компромис".  Кунева допълни, че съдебната реформа трябва да бъде ускорена, а следващия министър трябва да се ангажира с конкретни промени, в конкретни закони, с конкретни срокове.

"Още в следващите дни очакваме ГЕРБ да предложи кандидат за министър на правосъдието. Готови сме да участваме активно в осбъждането на кандидатурата. И да инициираме широк дебат за следващите конституционни промени", каза още Кунева.