Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН изпратиха общо писмо до страните членки да предложат кандидатури за поста генерален секретар, на международната организация, предаде АФП.

Това е първата стъпка към вдигане на завесата на секретността при избора на следващия шеф на обединените нации.
Писмото е подписано от постоянната представителка на САЩ Саманта Пауър, която в момента оглавява Съвета за сигурност, и от Могенс Люкетофт - шеф на Общото събрание.

За първи път към страните членки е отправена покана да предложат възможно най-скоро кандидати за нов генерален секретар, изтъква АФП. Писмото е изпратено до всички 193 държави, членуващи в ООН. Те от своя страна трябва да раздадат на всички други страни писмата със своите предложения. Имената и биографиите на кандидатите ще бъдат публично обявени и те ще могат да се явят на интервюта, подобни на тези за постъпване на работа.

Така ООН изпълни искането на редица страни следващият генерален секретар да бъде избран до известна степен прозрачно.
Прави впечатление, че в писмото Съветът за сигурност и Общото събрание насърчават страните да обмислят номиниране на жени. Изтъкнато е, че слабият пол е поканен да се кандидатира наравно с мъжете.

Всички досегашни 9 генерални секретари в 70-годишната история на ООН са били мъже.

При подбора по традиция се набляга на ротация на географски принцип, гласи писмото. Ако бъде приложен този принцип, след южнокорееца Бан Ки Мун, който в момента оглавява ООН, постът този път се полага на Източна Европа, изтъква АФП. Такова е желанието на Русия, но това не е изрично споменато в писмото. Този регион досега не е излъчвал шеф на организацията.
Двама от възможните кандидати са от България и са жени. Това са настоящият шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова и еврокомисарката Кристалина Георгиева.

Досега генералният секретар на ООН бе избиран от петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай. Това ставаше при затворени врати. 15-членният Съвет, в който тези страни имат право на вето, обсъждаше непубликуван списък с имена и препоръчваше кандидат на Общото събрание.

Служители на ООН споделиха, че очакват списъкът с кандидати да бъде готов през март. Претендентите ще могат да се срещат неофициално с представителите на страните членки.

Съветът за сигурност ще започне процеса на подбор през юли и ще информира за него Общото събрание достатъчно рано, за да може "щастливият избраник да има време да се подготви за новия пост", се казва в писмото на Саманта Пауър и Могенс Люкетофт. Новият шеф на ООН трябва да встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.

Досега са предложени двама кандидати, каза Люкетофт. Това са  бившият председател на Общото събрание на ООН Сърджан Керим от Македония и външната министърка на Хърватия Весна Пешич.

Освен Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, сред възможните кандидати от нежния пол са бившата новозеландска премиерка Хелън Кларк и чилийската президентка Мишел Бачелет.

Този път не се говори за Дилма Русеф - президентката на Бразилия. Тя също бе възможен кандидат, но сега трябва да се бори срещу започнатата срещу нея процедура по импийчмънт в родината й. Русеф е обвинявана в корупция и манипулиране на държавния бюджет.

Ключови думи

Коментари

Българският избор

Иринка или Сралинка.

Развеселен

според мен трябва да се избере най-добрият кандидат, ирелевантно от пола. Обидно е към жените да им дават патерици, все едно не могат да се оправят сами. Те и по-добре от нас се оправят. Иначе не подкрепям кандидатурата на Ирина Бокова, която е крайно компрометирана политическа фигура от род на хора, извършвали тежки криминални престъпления

ddemi

Агент Гоце е подходящ за генсек. За Путин - винаги духова музика. Не е жена, но изпитва комерсиална любов към Русия, не към бродината. Такъв човек е подходящ за генсек на ООН - няма да го тегли към национални интереси, ще милее за приоритетите на света. Е, в сферата на Путин, но никой не е съвършен. Като обикновен доносник, английският му е кахърен, но стреля без колебание, т.е. решителен. Такъв индивид няма как да не издигне авторитета на ООН. А и най-накрая ще го пуснат да стъпи някъде извън Евразийския лагер.

Франк Лойд Райт

Ако някоя от тия двете, дето са представителки на тежката социалистическа номенклатура, стане Генсек на ООН, направо мисля да емигрирам от тая планета.

Те са!

Стари проверени комунистически кадри.

SRQBoyboy

Баща и на тази Бокова, Георги, лично е разстрелвал "врагове" на България веднага след комунисическия преврат на 9 септември 44-а. Кандидатка за генерален секретар на ООН? Позаконите на САЩ тя няма право да влиза в страната като бивша комунистка. Тези паразити трябваше да бъдат изринати и пратени в иперията на злото, където им е мястото. Тъй като това не бе сторено, България преживява агонията на 25-годишен преход.

О, сракю, де си ти бе? По "законите на Щатите" даже и екипът на Вернер фон Браун немаше право да влезе, щото са нацисти, ама то затова са законите, като потрябва да може да се заобикалят. Бегай обратно в трейлърпарка да броиш в куфарчето от Луканов колко мазни долари от 1989-та останаха.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.