Турция е наш съсед, с когото трябва да работим заедно, заяви външният министър Даниел Митов в ефира на Нова телевизия днес. Той коментира вчерашното посещение на турският премиер Ахмет Давутоглу и критиките към България за подкрепата ни на членството на страната в ЕС.

"Доколкото видях вчера, премиерът Давутоглу не видя с някакви завоевателски амбиции. Турция е наш съсед, с тях работим добре по отношение на миграционните потоци, виждате каква е ситуацията на българо-турската граница, напоследък става все по-контролируема, и това се дължи до голяма степен именно на сътрудничеството с правителството на република Турция," заяви Митов.

БОРИСОВ КЪМ ДАВУТОГЛУ: ИМА ОГРАДА, НО НЯМА ПРЕГРАДА

Той подчерта, че когато става въпрос за икономически проекти, за газ, транспорт и енергетика, трябва да работим заедно.

На въпрос дали Турция е приложила рекет с изискването си за 3 млрд. помощ, за да задържи 2 милиона души на своя територия, Митов заяви:

"Турция до момента е похарчила 8 млрд. Именно за хората, които идват от Сирия като бежанци, или мигранти от други държави. Изобщо не говорим за какъвто и да е било рекет в момента. Европа е длъжна да помогне на Турция в този момент, защото това е в неин интерес, и на ЕС. Пред европейските лидери седи много голямо предизвикателство с миграционните потоци."

Той обясни и какъв е основният проблем на ЕС по отношение на миграционната криза:

"Европа трябва да си върне контрола. Първото нещо, което трябва да се направи, е строг режим на контрол на външните граници. Но има и други външни граници, на които трябва да се обърне внимание. И второ, трябва да започне да се мисли за реалното прилагане на различаването на бежанци и икономически мигранти. Защото бежанците са хора, на които дължим солидарност, дължим съчувствие, и техният статут, тяхното положение е едно. Проблемът е, че с това злоупотребяват и други хора, идващи от държави, които нямат общо с развиващи се конфликти в момента. И ресурса, който трябва да се отделя за бежанци всъщност отива в друга посока."

Митов подчерта, че България се справя "прекрасно" по отношение на бежанците, и че имаме висока оценка от ЕС.

Външният министър коментира и дали свалянето на руския самолет от Турция миналия месец е било с цел да се създаде конфликт между НАТО и Русия.

ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК КЪМ РУСИЯ: СЪЖАЛЯВАМЕ, НО НЕ СЕ ИЗВИНЯВАМЕ

"Турция няма никаква полза от това. Плюс това, преди въпросния инцидент, на няколко пъти имаше нарушаване на турското пространство от руски самолети."

Според него Русия трябва да вземе важно решение по отношение на войната срещу терористите:

"Русия трябва да реши дали унищожаваме "Даеш", или тя иска да пази (Башар) Асад. Едното и другото едновременно не може да се случи. Затова трябва да се води много интензивен разговор."