Макар и на предпоследното си заседание за годината, ВСС пак успя да се "вкара във филм" и 20 минути по часовник членовете се препираха за една дума.

Става въпрос за реакция на изключително негативната ревизия на работата на Софийския градски съд, която Съветът направи през зимата и обобщи в доклад, изнесен в първите дни на април..

КАКВИ БЕЗОБРАЗИЯ БЯХА УСТАНОВЕНИ ЗА ВРЕМЕТО НА ВЛАДИМИРА ЯНЕВА ВИЖТЕ ТУК

Днес Галя Георгиева внесе предложение новият председател на СГС Калоян Топалов да бъде "задължен" да докладва какви мерки е предприел по дадените от ВСС 18 препоръки.

Тук се намеси Юлия Ковачева, която се запита дали е уместно да го "задължават", макар че е убедена, че все ще се намери някакъв законов претекст, който да оправдава тази дума.

- На какво основание да го задължаваме - попита тя.

- А на какво основание проверявахме съда - контрира главният прокурор Сотир Цацаров.

Ковачева обясни, че не възразява по принцип Топалов да се отчете, но предпочита решението на съвета да се формулира с по-приемлива форма, например "да поканим".

"Очевидно е, че пак ще бъда обвинена в тоталитаризъм, но не смятам, че формулировката "задължава" по някакъв начин е неуважителна", намеси се Галя Георгиева. (След миналото заседание на ВСС тя си събра доста негативни коментари от медиите, след като инициира проверки от страна на Съвета на три съдилища, за това, че не е уведомена, че Румяна Ченалова е завела срещу нея искове за обида, б.р.).

Като оправдание за строгата дума, на която настоява, тя припомни, че СГС се е превърнал в "емблема на лоши практики" (всъщност - при старото ръководство на Янева, не при Топалов, б.р.).

Тук се намеси Милка Итова, която предложи ВСС да приеме, че "указва" на Топалов да направи еди какво си...

Ясен Тодоров миролюбиво пък предложи вместо "задължава" да бъде прието "изисква". Подкрепи го Светла Петкова, че такава дума има и в чл. 30, ал. 2 на Закона за съдебната власт, който нормира правата на ВСС.

Васил Петров се намеси, че и на него му се струва, че думата "задължава" е тежка, но пък наскоро гледал дебати в парламента по някакъв въпрос и запомнил, че там и думата "изисква" стояла лошо. Той се застъпи ВСС да гласува, че "препоръва" или "предлага" Топалов да се отчете.

Настоявайки на своята дума, Георгиева пак се намеси и дори започна да дава примери за драстичността на констатациите - като например не кой знае колко голямата натовареност на съдиите от Търговско отделение (нищо че, както стана дума, доклдът касае времето на Владимира Янева, б.р.).

Тук се намеси Незабравка Стоева и напомни, че изпадат в дребнотемие и че абсурдът е, че така и така председателят на СГС ще извърши една и съща работа, т.е. - отчет, независимо коя думичка си изберат.

Представляващата Соня Найденова се видя в чудо и предложи гласуване веднъж по принцип, че ВСС иска Топалов да се отчете, а после да се гласуват една по една вкараните в оборот думички.

"Приемете, че само аз искам", настоя Георгиева.

От 19 души в залата 15 гласуваха, че по принцип са "за" Топалов да съобщи как се бори с негативното наследство. После думата "задължава" събра само 3 гласа подкрепа. Думата "изисква" събра 8...

Тук се намеси главният прокурор Сотир Цацаров и просто преформулира изречението - след като се запознае с решението им, Топалов "да представи доклад"... и толкоз.

Предложението мина с почти пълно единодушие и само един въздържал се.

Журналистите, наблюдаващи заседанието, отбелязаха, че Калоян Топалов е сред съдиите, които подкрепиха шефа на ВКС Лозан Панов и публично се застъпват за реална съдебна реформа и срещу статуквото в съдебната система.